HERKOMST EN BETEKENIS VAN ONZE ACHTERNAMEN.
feb.
28
10:00 p.m.22:00

HERKOMST EN BETEKENIS VAN ONZE ACHTERNAMEN.

Woensdagavond 28 februari a.s. is er na de ledenvergadering van de heemkundekring een presentatie van Conny van den Eijnden.

De lezing begint om ongeveer 20.45 uur in de Hof van Ram.

Conny zal ons uitgebreid vertellen over de herkomst en betekenis van onze achternamen. Hoe komen we aan onze namen , waar komen die vandaan en waarom zijn er zoveel bijzondere namen, te denken valt aan Naaktgeboren,

Vlooy, Hollander, Staal enz.

Enige hilariteit in haar verhaal zal zeker niet ontbreken.

U kunt natuurlijk na de presentatie Conny vragen stellen over b.v. uw eigen familienaam.

Kortom een vrolijke avond staat ons in ieder geval te wachten.

Iedereen is welkom.

De ledenvergadering begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30. De lezing van Conny vangt aan om 20.45

Hof van Ram Beeklaan 29a te Halsteren.

We hopen velen te mogen begroeten.

 

Evenement bekijken →
Postzegelruilbeurs zaterdag 24 februari
feb.
24
12:00 p.m.12:00

Postzegelruilbeurs zaterdag 24 februari

postzegelruilbeurs.

Zaterdag 24 februari zal er weer de maandelijkse postzegelbeurs gehouden worden in de Hof van Ram

Postzegelvereniging Onderling Contact organiseert samen met de heemkundekring de

bekende ruilbeurs voor filatelisten.

Van 12.00 uur tot 15.30 kan iedereen binnen lopen om zegels te ruilen of misschien een bijzondere zegel kopen. Iedereen die zich bezig houdt met het verzamelen van postzegels kan binnen komen. Aan het eind van de middag is er nog een leuke verloting.

Schroom dus niet en kom gewoon naar binnen.

U bent welkom  in de Hof van Ram  Beeklaan 29a te Halsteren.

 

Evenement bekijken →
Watersnood Herdenking 2024
feb.
1
2:00 p.m.14:00

Watersnood Herdenking 2024

HALSTEREN/LEPELSTRAAT – De Stichting Herdenking Watersnood 1953, momenteel nog de werkgroep Herdenking Watersnood 1953 en als stichting in oprichting, stelt zich ten doel de Watersnood duurzaam te herdenken. Dat wil zeggen dat zij jaarlijks aandacht besteden aan deze ramp die ons land op 1 februari 1953 trof en om de vijf jaar werken zij aan een grootschaligere herdenking. Deze plannen zijn voortgekomen uit de 70-jarige herdenking.

In 2024 zijn er op en rond 1 februari stemmige herdenkingen in Halsteren en Lepelstraat, waar nabestaanden en belangstellenden van harte voor uitgenodigd worden. 

 

Halsteren

Op donderdag 1 februari is er in de polder van Halsteren een Herdenking aan de Ignatiusdijk aan de Slikkenburgseweg om 14.00 uur met een kranslegging bij het monument van de 78 rozen. Aansluitend zijn de nabestaanden en andere aanwezigen welkom voor een samenzijn in het Heemhuis Hof van Ram met koffie/thee.  

Zondag 4 februari worden in de Quirinuskerk tijdens de Eucharistieviering van 9.30 uur

de slachtoffers van de Watersnoodramp persoonlijk herdacht met het oplezen

van de namen en het aansteken van de lichtjes. Na de viering is er een bloemlegging bij het monument op het kerkhof met als afsluiting het spelen van de Last Post.

Daarna is er in de kerk een samenkomst met koffie/thee.

 

 Lepelstraat

In Lepelstraat worden de slachtoffers van de watersnoodramp herdacht in de viering van zaterdag 3 februari in de Antonius van Paduakerk om 19.00 uur. Ook daar worden de namen genoemd en kaarsen aangestoken. De bloemen worden daar symbolisch gelegd en op zondag naar het monument op de begraafplaats gebracht. Nabestaanden van de slachtoffers en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij deze viering.

 

 

 

 

 

 

Evenement bekijken →
We zoeken de laatste getuigen van de bevrijding Brabantse Wal
jan.
30
10:30 p.m.22:30

We zoeken de laatste getuigen van de bevrijding Brabantse Wal

We zoeken de laatste getuigen van de bevrijding Brabantse Wal

Neem ons mee in uw herinnering

1944 – 2024. Tachtig jaar geleden verdrijven geallieerde troepen de Duitsers van de Brabantse Wal. Dat begint met de Slag om Woensdrecht. Drie weken keiharde gevechten, vele doden en gewonden, ook onder de inwoners. Dorp Woensdrecht in puin. Een stroom vluchtelingen.

Het was heftig. We waren ontzettend bang’. De herinneringen aan toen zijn nooit weggeweest. De hevige beschietingen. Dode mensen en ook veel dode dieren. Huizen en gebouwen kapot. Tanks aan flarden. Vader Mon Daalmans die dode Duitse soldaten aan de kant schoof omdat hij anders met de kruiwagen niet verder kon. Ze zien het allemaal nog voor zich. Tal van dit soort verschrikkelijke gebeurtenissen staan in hun geheugen gegrift.Cor, Jan en Ad Daalmans waren kinderen toen hun dorp Woensdrecht tijdens de bevrijding in oktober 1944 in de vuurlinie lag.

Ze doen nu pas hun verhaal. Veel van wat mensen toen meemaakten bleef onverteld. Niet belangrijk genoeg gevonden om op te schrijven. Toch zijn er nog steeds verhalen die de moeite waard zijn. Zoals dat van de kinderen Daalmans. Daarom zoeken de heemkundekringen uit Woensdrecht, Huijbergen, Halsteren, Steenbergen en de Geschiedkundige Kring van Bergen op Zoom contact met mensen die als kind of tiener de bevrijding meemaakten.

Hun verhalen willen we opschrijven. Als gezamenlijk project. Om in oktober 80 jaar bevrijding te markeren. Met wat de laatste getuigen van de bevrijding ons nog kunnen vertellen. Dat klinkt misschien wat dramatisch  maar in feite komt het daar wel op neer. Want dat kind van 5,6 jaar oud is inmiddels ook 80 jaar ouder. En vindt het misschien allemaal niet zo belangrijk. ‘Ik heb niet zoveel meegemaakt, we zaten een week in de kelder. Ik zie nog de Canadese tanks komen. Ze gooiden chocola en sigaretten naar ons’. We krijgen het te horen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Voor wie het meemaakte is het dat misschien wel, maar als tijdsgetuigenis blijft dit toch iets wat jongere generaties (gelukkig) nooit hoefden te doorstaan. De zware gevechten bij Woensdrecht en Hoogerheide, de stroom vluchtelingen naar Bergen op Zoom, de glorieuze intocht van de Canadezen in Bergen op Zoom, de hevige strijd bij de Zoom en later bij Moerstraten, Welberg, het geallieerde bombardement van Dinteloord. Maar ook de maanden erna. V1’s blijven vallen en maken levens kapot in hartje Bergen op Zoom.

Dat willen we als brok geschiedenis graag bundelen, van Putte tot Dinteloord. Bent u als kind gevlucht? Heeft u dagen ondergedoken gezeten in de kelder tot de gevechten voorbij waren? Of ving uw familie vluchtelingen op? We komen graag met u in contact! Mail ons! Bel! We komen bij u langs om te praten. Neem ons mee in uw herinnering!

Mail: waterschans@geschiedkundigekringboz.nl

Evenement bekijken →
Postzegelruilbeurs in de Hof van Ram.
jan.
27
12:00 p.m.12:00

Postzegelruilbeurs in de Hof van Ram.

Postzegelruilbeurs in de Hof van Ram.

Een nieuw jaar is weer begonnen. Het is winter, koud en glad buiten. Binnen brandt de verwarming.

Mooie tijd om een verzameling te beginnen, opnieuw op te pakken of bij te werken. Foto’s geven mooie beelden weer, vanwaar ook ter wereld.

Een postzegel kan ook net een foto zijn. December is net voorbij,  veel  landen gaven extra kerstzegels uit, hierbij zaten fraaie exemplaren vooral uit verre landen.

Filatelie is net foto’s bekijken alleen op een wat kleiner formaat. Postzegelvereniging  Onderling Contact bestaat al vele jaren. De leden hebben al vele jaren zegels gespaard en ook onderling geruild. Hiervoor wordt er elke maand in de Hof van Ram te Halsteren een beurs gehouden. Zo ook deze maand weer, op zaterdag 27 januari wordt er een ruilbeurs gehouden, georganiseerd door Onderling Contact in samenwerking met Heemkundekring Halchterth te Halsteren.

Gratis toegang.

Plaats Heemhuis Hof van Ram Beeklaan 29a te Halsteren.

Van 12.00 tot 15.30 uur is iedereen van harte welkom.

Kom gerust eens vrijblijvend kijken, er zijn mensen aanwezig die uw vragen kunnen beantwoorden.

 

Evenement bekijken →
Lezing over Heraldiek in de Hof van Ram.
okt.
25
8:30 p.m.20:30

Lezing over Heraldiek in de Hof van Ram.

Woensdagavond 25 oktober 2023 zal er na de ledenvergadering van de Heemkundekring een lezing gegeven worden door Dhr. P. Koster, lid van de werkgroep genealogie. Hij zal iets gaan vertellen over Heraldiek of wapenkunde. Heraldiek is in de loop van de twaalfde eeuw in Europa ontstaan. Niet alleen ridders maar ook mensen van adel hadden een soort embleem of logo dat verbonden was aan de familie.

Dhr. Koster zal ons vertellen over deze materie, hij schildert zelf ook familiewapens, waarover hij boeiend kan vertellen. Aan de hand van voorbeelden zullen we een beeld krijgen van dit oude handwerk. Bent u nieuwsgierig of u ook een familiewapen heeft kom dan zeker woensdag 25 oktober om 20.30 naar het Heemhuis Hof van Ram te Halsteren.

De lezing begint na de ledenvergadering om ongeveer 20.45 uur.

Toegang gratis,

Hof van Ram Beeklaan 29a

Halsteren.

U bent van harte welkom.

Evenement bekijken →
Rabo Clubsupport is weer van start gegaan
sep.
4
naar 26 sep.

Rabo Clubsupport is weer van start gegaan

  • Heemkundekring Halchterth (kaart)
  • Google Agenda ICS

Vanaf 4 september tot en met 26 september kunt u weer stemmen op Rabo Clubsupport. U dient hiervoor lid te zijn van de Rabobank. U kunt via de Rabo App of via rabo.nl/clubsupport stemmen. Wij hopen natuurlijk weer op uw stem. Door uw steun hebben we vorig jaar het mooie bedrag van 1467 euro mogen ontvangen. We hebben hiervan ons museum verder verfraaid.

Evenement bekijken →