//[0]

Monumentenlijst Bergen op Zoom

De beeklaan 29a
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

De schuur maakt onderdeel uit van een ensemble van cultuurhistorische gebouwen, gelegen op een fraai gesitueerd bosrijk negentiende eeuws landgoed. De vierbeukige schuur met oorspronkelijke een rietdekking, is een nog zeldzaam voorkomend exemplaar van dit type schuur.

Beschermd is het casco van de schuur, waarbij ten behoeve van een adequate hergebruikfunctie en ter voorziening van een goede lichtinval op de verdieping toegestaan is op een monumentaal verantwoorde wijze lichtvensters in de dakvlakken aan te brengen.

Aanvullende omschrijving

Vrijstaande schuur genaamd "Hof van Ram", behorende bij de boerderij van het landgoed De Beek. De schuur is vermoedelijk in of kort voor 1893 gebouwd als onderdeel van de boerderij met stal op het landgoed De Beek. De schuur staat ten noordoosten van het Landhuis De Beek, welk landgoed eind 19de eeuw een tijd in handen was van de familie van De Ram. De schuur als onderdeel van het landgoed dankt haar naam aan deze familie. Het gebouw heeft meerdere functies gehad, waarbij vooral het interieur veranderingen heeft ondergaan. Het laatste gebruik is als manege geweest. Door achterstallig onderhoud verkeert de schuur in een slechte bouwkundige staat. Het gebouw behoort tot het type van de Westbrabantse vierbeukige schuur. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond en kenmerkt zich door zijn vierbeukige opzet met de langsdeel in een van de twee middenbeuken. De draagconstructie is opgebouwd uit hergebruikt materiaal, vermoedelijk grotendeels afkomstig van een grote, gesloopte schuur met dezelfde constructie. Hoewel de middenstijlen van de gebinten verdwenen zijn, geeft de constructie van de schuur een goed beeld van de oorspronkelijke indeling. Deze Westbrabantse vierbeukige schuur is als type een interessant voorbeeld. Vooral het exterieur is waardevol omdat het vrijwel oorspronkelijk is. Alleen de indeling van de westgevel is minder waardevol.

 

De beeklaan 1
Monumentennummer: 06.05 Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Symmetrisch uit vijf vensterassen bestaande voormalig dokterswoning met een praktijk/huisapotheek (links in een aanbouw) en een garage (rechts in een aanbouw) gebouwd in 1903 in opdracht van J. Fijnheer. De hoofdmassa bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een geknikt schilddak gedekt met gesmoorde kruispannen met de nok haaks op de straat. De linker- en rechteraanbouw bestaan uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak haaks op de straat en gedekt met gesmoorde kruispannen, het pand is gebouwd van rode baksteen in kruisverband.

Het pand wordt van de straat gescheiden door een haag, een tuin en een ijzeren hek.

Aanvullende omschrijving 

Woonhuis Voorgevel; De voorgevel heeft drie geledingen, die door lisenen worden onderscheiden. De lisenen zijn op begane grondniveau bekleed met gebosseerd hardsteen en op verdiepingniveau bevindt zich baksteen tussen hardstenen verticale banden. De voorgevel heeft een hardstenen plint en worden aan de bovenzijde afgesloten met een kroonlijst met consoles. De gevel heeft een hardstenen kordonlijst ter hoogte van de onderzijde van de borstweringen op de verdieping. De gevel heeft voorts twee hardstenen kordonlijsten die ter plaatse van de

vensters dienst doen as lekdorpels Op begane grond niveau loopt deze kordonlijst op de rechter zijgevel door. Alle gevelopeningen zijn afgewerkt met hardstenen geprofileerde omlijsting en een akroterie. De middelste geleding heeft op de begane grond een in een portiek gelegen entree met dubbele toegangsdeur met bovenlicht. Ter hoogte van de verdieping een balkon gedecoreerde consoles met een smeedijzeren balustrade. Stolpdeuren waarboven een ongedeeld bovenlicht geven toegang tot het balkon. Op de begane grond bevinden zich links van de toegang, twee vensters met kalf, openslaande ramen en een ongedeeld bovenlicht en rechts twee kruiskozijnen met glas- in- lood ramen. De vijf vensters op de verdieping zijn T- schuifvensters met een geprofileerde wisseldorpel. In de kap boven de voorgevel bevinden zich twee dakkapellen met een plat dak en elk twee ongedeelde ramen. Linker zijgevel Op de begane grond wordt deze gevel grotendeels ingenomen door de linkeraanbouw. Op de begane grond bevinden zich een klein venster. Op de verdieping bevinden zich een segmentboogvormig ongedeeld schuifvenster met segmentboog. Links in de gevel bevindt zich een schoorsteen die door de goot breekt. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot en een boeiboord. Rechter zijgevel. De rechterzijgevel heeft op de begane grond niveau een venster gelijk als de vensters op de begane grond in de voorgevel. Voorts wordt de begane grond ingenomen door de aanbouw. Er bevindt zich op de verdieping een venster met rollaag. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot en een boeiboot.

Achtergevel. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Linkeraanbouw. Der linkeraanbouw is aan de voorzijde met een laag uitgebouwd (1958). Het dak van deze aanbouw doet dienst als balkon en is vanaf de zolderverdieping via openslaande deuren te bereiken. In de voorgevel op begane grond niveau bevinden zich twee vensters met zesruits roedenverdeling. De roeden zijn gevormd van ijzer. Daarboven, op verdiepingniveau, een balkon met hekwerk. De gevel wordt afgesloten met een dakoverstek en een makelaar. In de linkerzijgevel bevinden zich een toegang met ongedeeld bovenlicht in een segmentboogvormige gevelopening, een gevelopening met een rollaag en een samengesteld kozijn met stijlen en kalf en een gevelopening met samengesteld kozijn. De kozijnen hebben gemetselde lekdorpels. Over de gevel zijn ankers zichtbaar en deze worden afgesloten met een bakgoot met boeiboord. Op het dak van de aanbouw bevindt zich een dakkapel met een samengesteld kozijn met plat dak. Over de linker zijgevel van deze aanbouw zijn twee vensters en muurankers zichtbaar. Rechteraanbouw. Voorgevel In de rechteraanbouw bevindt zich een voorgevel op begane grondniveau een samengesteld kozijn met bovenlichten. Aan weerszijden daarvan bevinden zich twee smalle vensters met bovenlicht. De gevelopening wordt afgesloten met een segmentboog, het boogveld is gepleisterd. Op verdiepingsniveau bevindt zich een klein stalvenster. Deze voorgevel wordt afgesloten met een dakoverstek met een makelaar. Linkerzijgevel De linkerzijgevel wordt ingenomen door de gevel van het woonhuis. Rechterzijgevel. De rechterzijgevel heeft aan de voorzijde twee hoge segmentboogvormige gevelopeningen met een segmentboog en in beide openingen dubbele opgeklampte garagedeuren. In het midden tussen deze deuren bevindt zich een kozijn met deur dat door de goot breekt en toegang geeft tot de zolder. Deze toegang is afgedekt met een zadeldak met gesmoorde kruispannen. Voorts bevinden zich aan de rechterzijde van deze gevel segmentboogvormige toegangen met segmentboog, opgeklampte deur en een ongedeeld bovenlicht. Deze gevel wordt afgesloten met ankers en een bakgoot met boeiboot. Achtergevel. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

 Kadastrale gegevens

 C1907

De Beeklaan 25
Halsteren

Architect

C.P. van Genk

Bouwstijl

Chaletstijl

Redengevende omschrijving

De villa is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villa in de late negentiende eeuw. Het geheel is tevens van belang voor de geschiedenis van de architectuur vanwege de bijzondere esthetische kwaliteiten van materiaalgebruik en ornamentiek en de plaats in het werk van de architect Van Genk. Het is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Aanvullende omschrijving

Inleiding. Vrijstaande VILLA gebouwd omstreeks 1890 in Chaletstijl, vermoedelijk naar ontwerp van C.P. Van Genk. De villa is in 1995 grondig gerestaureerd. Omschrijving: een tweelaags pand bestaande uit een souterrain, bel-etage en verdieping onder een samengesteld dak. De hoofdvorm bestaat uit een vierkant blok uitgevoerd in (later) geverfde baksteen onder een afgeplat schilddak, gedekt met leien. Geheel rondom heeft het pand een natuurstenen plint, Alle hoeken, zowel van het hoofdblok als van de risalieten, zijn voorzien van gepleisterde hoekpilasters. In de gevels zijn speklagen aangebracht, in dezelfde kleur geverfd als de baksteen en daardoor slecht zichtbaar. Alle ramen hebben aan de bovenzijde gestucte omlijstingen en geprofileerde kozijnen, gedeeltelijk voorzien van wisseldorpelklosjes. Het dak heeft een geprofileerde verspringende goot die ter plekke van de dakkapellen doorsneden is, elk hoekpunt van de goot wordt geaccentueerd door een decoratief element. De topgevels zijn voorzien van windveren en houtwerk in de vorm van schijnspanten, aan de voorzijde gevuld met houtsnijwerk in ajour. De voorgevel heeft links een risaliet met topgevel onder zadeldak. Op de begane grond bevindt zich hierin een breed getoogd raam, erboven is op grote consoles een rechthoekig balkon aangebracht met openslaande deuren, voorzien van getoogd bovenlicht. Zowel balustrade als consoles hebben houtsnijwerk in ajour. Rechts op de hoek van de voorgevel is een drielaagse, achtkantige toren gezet, hiervan zijn op de begane grond en eerste verdieping vijf zijden zichtbaar. Boven de dakrand steekt de achtzijdige tweede verdieping uit, bekroond door een afgeknotte spits met siersmeedijzeren hekwerk. De toren wordt horizontaal geleed door geprofileerde lijsten. In de gevels zijn getoogde ramen aangebracht, in het dakvlak een oeil de boeuf. Tussen risaliet en toren is een enkel laagse houten vestibule geplaatst. Deze steekt ten opzichte van de voorgevel ver naar voren. In het midden van de serre bevindt zich een deur, ervoor is een natuurstenen trap geplaatst met houten leuning, aan de voorzijde van hardstenen pijlers voorzien. Aan weerszijden van de deur zijn rondboogramen zichtbaar. Boven de serre is een balkon, voorzien van houten balustrade in ajour. Het vlak boven deur en ramen is opgevuld met vakwerk. Van de linkerzijgevel is het voorste deel blind. Tegen het achterste deel bevindt zich een risaliet met topgevel. Hierin zijn een getoogd kelderlicht en twee rechthoekige ramen, alle voorzien van diefijzers zichtbaar. Erboven, op de verdieping is een breed getoogd raam aangebracht, in de topgevel is een kleiner raam zichtbaar. Naast de risaliet is een dienstingang, bereikbaar via een trap met smeedijzeren leuningen. Boven de ingang een getoogd T-raam, onder de trap is een kelderlicht zichtbaar, onder de dakrand is een klein rechthoekig raam aangebracht. De rechterzijgevel is aan de voorzijde van een risaliet onder schilddak voorzien, hierin bevinden zich enkele brede getoogde ramen en kleinere ramen met diefijzers. Achter de risaliet strekt zich een blinde gevel uit. Tegen deze gevel, in de hoek achter de risaliet bevindt zich een enkellaagse serre-achtige aanbouw onder plat dak, uitgevoerd in hout met geprofileerde pilasters en kroonlijst en gootlijst op een hoge natuurstenen plint, onderbroken door de deur. De ramen hebben een kleine roedenverdeling, aan de bovenzijde met rondboogjes. De achtergevel heeft een brede risaliet onder afgeplat schilddak. Hierin zijn brede ramen gevat. Verspreid in het dakvlak zijn dakkapelletjes aangebracht, voorzien van topgeveltje. De dakkapelletjes hebben vierruitsramen met rondboogbovenlicht. In het interieur is de oorspronkelijke indeling nog aanwezig. Rechts van de vestibule bevinden zich over de gehele hoogte van het pand achthoekige vertrekken. Achter de vestibule ligt een hal met daarom heen kamers. Links een trappartij met daarnaast een diensttrap. Op de verdieping eveneens een ruime hal, de kamers liggen daar omheen. Grote delen van de inrichting zijn eveneens bewaard gebleven. Zo bevindt zich in het hele huis een groot aantal schouwen, tevens zijn de hoge openslaande paneeldeuren van meeste kamers bewaard gebleven. Vooral de bel-etage is rijk versierd met stucwerk, in de hal als pilasters met bladwerkkapitelen, in de

kamers in de versiering van plafonds (lijsten en rozetten). In het

souterrain liggen plavuizen op de vloer. De overwelving bestaat uit bakstenen troggewelfjes op ijzeren profielen, deze zijn thans grotendeels gepleisterd. De dienstingang aan de achterzijde en het toilet zijn betegeld. In de vestibule liggen gekleurde cementtegels. Opmerkelijk zijn bovendien de figuratieve plafondschilderingen in de achthoekige kamer en een woonkamer, beiden op de bel-etage. In het souterrain is een grote betegelde schouw bewaard gebleven.

 

Kadastrale gegevens

C5953

De Beeklaan 31
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

OMSCHRIJVING Voormalige boerderij, gebouwd in de 18e eeuw, met mogelijk een oudere kern en gelegen in een bosrijke omgeving en bereikbaar via een zandpad. De gevels van het pand zijn crème geschilderd met een zwart geschilderde plint. het pand bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak met wolfeinden, dat gedekt is met riet. In de nok bevinden zich drie schoorstenen die recent zijn vernieuwd. Aan de rechterzijde is het pand onder een lessenaars dak uitgebouwd.

Aanvullende omschrijving

VOORGEVEL De voorgevel heeft op de begane grond een schuifvenster met een gedeeld onderraam en een venster met gedeeld raam op de verdieping. De gevel wordt afgesloten met vlechtingen en over de gevel zijn ankers zichtbaar. Linker zijgevel: de linker zijgevel heeft vier vensters en een toegang met opgeklampte deur en ongedeeld bovenlicht tussen het derde en vierde venster. In de aanbouw aan de linkerzijde bevindt zich een toegang. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. In het rieten dak boven deze gevel zijn twee dakramen aangebracht. Rechter zijgevel: de rechter zijgevel heeft op maaiveldniveau een venster dat een kelder aanduidt. Hierboven bevindt zich een zesruits schuifvenster waarachter zich een opkamer kan bevinden. Aan de rechterzijde van dit venster is een zesruits schuifvenster zichtbaar. Tenslotte is aan de achterzijde een aanbouw gebouwd onder een lessenaarsdak met rode keramische pannen. Door het dak breekt een schoorsteen heen. In de gevel van deze aanbouw bevindt zich een opening met opgeklampte deur. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Kadastrale gegevens

Dorpsstraat 18
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

OMSCHRIJVING Woonhuis, gebouwd in de jaren 30 van de 20ste eeuw bestaande uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat evenwijdig aan de weg loopt en gedekt is met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Het zadeldak is aan beide zijden ingeklemd tussen een tuitgevel die zijn afgewerkt met vlechtingen en een schoorsteen in de nok. Het pand is gebouwd van rode bakstenen in kruisverband en heeft een gepleisterde plint. aan de linkerzijde van het pand is een aanbouw gebouwd onder een zadeldak dat haaks op de straat staat en een eenlaags aanbouw onder een platdak. De linker, rechter en achtergevel van de aanbouw zijn recent vernieuwd. De aanbouw achter de hoofdbouwmassa is niet beschermens waardig.

Aanvullende omschrijving

VOORGEVEL De voorgevel heeft in het midden een toegang met een deur met ongedeeld bovenlicht. Het kalf heeft aan de onderzijde afgeronde hoeken. Voor de toegang bevindt zich een stoep en naast de toegang is in het metselwerk een hardstenen brievenbus zichtbaar. Links en rechts van de toegang bevinden zich kruiskozijnen met in de onderramen met zesruits roedenverdeling en in de bovenste ramen een vierruits roedenverdeling. De onderste ramen kunnen worden geblindeerd met luiken. De vensters hebben een strekkenlaag en een houten lekdorpel op een rollaag. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot op geprofileerde klossen. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. In het dakvlak boven de voorgevel is een dakkapel aangebracht. Deze heeft drie ongedeelde ramen, een plat dak met geprofileerde boeiboord en gemetselde zijwangen. Linker- en rechterzijgevel: de linker en rechter zijgevel zijn identiek en hebben ter hoogte van de begane grond twee vensters met ramen met een zesruits roedenverdeling. De gevelopeningen hebben een rollaag en een houten lekdorpel op een rollaag. De gevel is aan beide zijden bij de aanzet uitgetand en wordt afgesloten met vlechtingen. Over de gevel zijn sierankers zichtbaar. De vensters op de begane grond van de rechterzijgevel kunnen worden geblindeerd met luiken. Aan de achterzijde van de linkerzijgevel is de aanbouw zichtbaar. Deze heeft een blinde gevel die wordt afgesloten met een bakgoot op geprofileerde klossen. Aan de achterzijde van de rechterzijgevel is de gevel van de aanbouw zichtbaar waarin een venster is aangebracht met een zesruits roedenverdeling. Deze wordt afgesloten met een boeiboord. Achtergevel: de achtergevel is op dezelfde wijze gebouwd als de linker zijgevel van het woonhuis.

Kadastrale gegevens

Dorpsstraat 20
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Ned. Herv. Kerk. Gotische kerk, bestaande uit een driezijdig gesloten koor met sacristie, beide in 1457 opgetrokken op 14e eeuws muurwerk, een enkele decennia jonger schip met zijbeuken, lage dwarspanden, tussen 1495 en 1502 toegevoegd, en een ingebouwde 14e eeuwse toren, die in de 15e eeuw met een klokkeverdieping verhoogd is. Hersteld in de 17e, 18e en 19e eeuw. Het gehele gebouw van baksteen met sobere toepassing van natuursteen, het 14e eeuwse deel van de toren geheel van baksteen. Inwendig natuurstenen zuilen met koolbladkapitelen; zuilen en scheibogen langs de zuidzijde van de toren voortgezet, hetgeen wijst op een project het schip westwaarts te verlengen en de toren daarvoor af te breken. Aan deze toren haakse steunberen langs het oudste gedeelte en een spitsbogig tongewelf over de benedenruimte; een kruisgewelf in de sacristie. Van 1648 tot 1799 hervormd, na 1809 tot 1912 rooms-katholiek, daarna patronaatsgebouw; in 1962 gerestaureerd en opnieuw voor de hervormde eredienst ingericht. Van belang is ook de muur rondom het hoge kerkhof met steunberen en met ingang aan de Kromstraat. Een klaviers orgel, in 1836 gemaakt door J.W. Timpe voor de

R.K. Kerk te Veenhuizen. In 1904 is het orgel door het Rijk aangekocht en in 1967 overgedragen aan de kerkvoogdij van Halsteren.

Aanvullende omschrijving

Kadastrale gegevens

C4024

Dorpsstraat 22
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Raadhuis. Blijkens jaarankers in 1633 gebouwd, in 1917 gerestaureerd en aan de achterzijde met een raadzaal vergroot. Rechthoekig gebouw met zadeldak tussen trapgevels aan de korte zijde en een terzijde uitgebouwde zeskanten traptoren. Voorgevel met natuurstenen waterlijst en banden. Stoepbordes uit 1917 ter vervanging van een 18e eeuwse. Het gebouw hersteld na oorlogsschade in 1949. Inwendig een schouw met gebeeldhouwde hardstenen wangen en moerbalken uit de bouwtijd.

 

Aanvullende omschrijving

Raadhuis. Blijkens jaarankers in 1633 gebouwd, in 1917 gerestaureerd en aan de achterzijde met een raadzaal vergroot. Rechthoekig gebouw met zadeldak tussen trapgevels aan de korte zijde en een terzijde uitgebouwde zeskanten traptoren. Voorgevel met natuurstenen waterlijst en banden. Stoepbordes uit 1917 ter vervanging van een

achttiende-eeuws. Het gebouw hersteld na oorlogsschade in 1949. inwendig een schouw met gebeeldhouwde hardstenen wangen en moerbalken uit de bouwtijd.

Kadastrale gegevens

C2380

Dorpsstraat 51
Halsteren
 

Architect

Bouwstijl

Neo-Romaans

Redengevende omschrijving

Inleiding. r.k. kerk St-Quirinus, no. 53, gebouwd naar een ontwerp van architect J.Th.J. Cuijpers in 1911 in een Neo-Romaanse stijl. Het geheel werd uitgevoerd door aannemer M. Bakkeren uit Princenhage. Kerk en pastorie liggen verhoogd, van de straat af. Omschrijving. Drie beukige kruiskerk met een kort schip en transept onder mansardedaken. Het schip telt drie travee met voorbouw met topgevel, geflankeerd door vierkante torens met gebogen spits, een transept met vieringtoren onder tentdak met vierkant klokkentorentje, bekroond door een spits. Een koortravee met 7/10 gesloten koor. De zijbeuken worden onderbroken door het transept en hebben elk een schilddak met piron, haaks op het middenschip. Tegen de linkergevel, achter het transept een rond torentje met spits. Aan weerszijden van de voorgevel kleine kapellen. Aan de achterzijde rond het koor een enkel laagse omgang onder lessenaarsdak aan weerszijden daarvan rechthoekige laagse bouwmassa's onder mansardedaken. Het geheel is uitgevoerd in baksteen en heeft onder de goot een tandlijst. Daaronder een brede gepleisterde band tot op de rondbogen van de ramen. Daken zijn gedekt met leien, de topgevel aan de achterkant is betimmerd en voorzien van een windveer. De ingang, een dubbele deur, ligt in een trapsgewijs terugspringend rondboogportiek. Erboven een grote gebogen luifel met geprofileerde rand en hangend houtwerk met geschulpte rand. Boven de deur in het boogveld is een natuurstenen polychroom reliek aangebracht met een voorstelling van de Heilige Quirinus met aan weerszijden knielende figuren en het opschrift: "PETITE ET DABITUR VOBIS" en "HEILIGE QUIRINUS BID VOOR ONS". Boven de ingangspartij vijf smalle rondboogramen en drie nissen in de topgevel met sculpturen van Christus, geflankeerd door engelen op consoles, onder baldakijnen. Alle rondboogramen zijn gevuld met glas-in-lood. In het dakvlak kleine dakkapelletjes met schilddak en piron. Het middenschip heeft een houten tongewelf, beschilderd met banden met geometrische bloemmotieven. De smalle zijbeuken en het transept zijn voorzien van bakstenen kruisgewelven. De opstand is tweedelig, boven de scheibogen op vierkante pijlers een lichtbeuk met drie gekoppelde rondboogramen. In de kooromgang vijf nissen met stenen gewelfjes. De kerk is aan de achterzijde onder de voormalige sacristie en kaarsenkamer (nu in gebruik als sacristie) onderkelderd. Delen van de oorspronkelijke inrichting zoals vaste kasten zijn bewaard gebleven. In het koor zijn muurschilderingen aangebracht, van de oorspronkelijke polychromie van het schip is op een klein stukje na alles verdwenen. Verder onder meer van belang: een eiken orgeltribune uit 1643 en orgelkast door Jan Colijns de Nole uit Antwerpen, in de vorm van een geprofileerde en gesneden architraaf op vier gecanneleerde Toscaanse zuilen met drie bogen; schelpen en festoenen in de boogzwikken, afkomstig uit de oude kerk.

Houten altaarretabel 18de eeuw. Koperen doopvont, in 1920 bij de oude kerk opgegraven: Mechels renaissance werk uit 1549; kuip op balustervoet, de deksel bekroond door een St. Maartensgroep. Het geheel 2,10 meter hoog. Bijbehorende koperen plaat met tekst in gotische minuskels waarin de stichting gememoreerd: schenking als zoen voor een moord.

 Aanvullende omschrijving

Waardering. De kerk is van algemeen belang. Ze heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de vroege twintigste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkbouw van na de Neo-Gotiek. Het geheel is van architectuurhistorisch belang wegens materiaalgebruik en ornamentiek en neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van de architect, met name vanwege de Neo-Romaanse vormgeving als een bewust nagestreefde breuk met de Neo-Gotiek. Wegens de markante situering, verbonden met de ontwikkeling van de plaats heeft het complex ensemblewaarde. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

 Kadastrale gegevens

C8403

Dorpsstraat 53
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Inleiding. PASTORIE bij de St. Quirinus kerk. Gebouwd in 1911 naar ontwerp van J.Th.J. Cuijpers in Um-1800 stijl. Omschrijving. Twee laags pand op een rechthoekige plattegrond onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. De pastorie is uitgevoerd in baksteen, gevels zijn aan de bovenzijde voorzien van een wit gepleisterde band. De voorgevel is vijf travee breed en heeft een hoger opgebouwde middenrisaliet bekroond door een gebogen fronton. In de risaliet bevindt zich op de begane grond de ingang bestaande uit een brede houten deur met driedelig bovenlicht onder een luifel op consoles. Voor de deur een bordes en trap naar de straat. Aan weerszijden zijn schuiframen met in de bovenlichten een kleine roedenverdeling en houten rolluiken. Op de verdieping ramen met dezelfde indeling. In de top van de risaliet een breed raam met roedenverdeling. Boogveld van het fronton is betimmerd.

De rechterzijgevel heeft ramen als in de voorgevel en een kleine

zij-ingang, daarboven smalle hoge ramen. Achter tegen deze zijgevel is een 2 laags blokvormige uitbouw onder tentdak met ramen en een deur. In de achtergevel een terrasdeur. In de linkerzijgevel enkele ramen als in de voorgevel. Het pand is middels een doorgang met de kerk verbonden. Het interieur verkeert grotendeels nog in oorspronkelijke staat. Een centrale gang doorsnijdt het pand, links daarvan bevindt zich een

kamer-en-suite met paneeldeuren. Rechts zijn van de straat af achtereenvolgens een een kamer, trappartij en keuken aanwezig. Daarnaast bevat het interieur onder andere een aantal paneeldeuren. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Ze heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een de ontwikkeling van het katholicisme in de vroege twintigste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het geheel is van architectuurhistorisch belang wegens materiaalgebruik en ornamentiek en neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van de architect.

Wegens de markante situering, verbonden met de ontwikkeling van de plaats heeft het complex ensemblewaarde. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Aanvullende omschrijving

Kadastrale gegevens

 
 
Dorpsstraat 73
Monumentennummer: 06.07 Halsteren

Architect

Bouwstijl

Expressionisme / Amsterdamse School

Redengevende omschrijving

Villa, gebouwd in 1927 onder invloed van de Amsterdamse school architectuur door J. Hurks, architect te Roosendaal, in opdracht van C. Bovee. De gedeeltelijke onderkelderende villa heeft een begane grond, een eerste verdieping en een zolder onder een gebogen dak dat ter hoogte van het dakoverstek geknikt is en dat gedekt is met verbeterde rode Hollandse pannen. De kelder is in 1937 vergroot en aan de achterzijde is in 1994 een aanbouw gebouwd. Deze aanbouw is niet beschermenswaardig. Aan de linkerzijde breekt een schoorsteen met een uitgebouwd trappenhuis. Aan de rechterzijde breekt een schoorsteen door het dak heen. Het pand, dat ten opzichte van de straat enigszins verhoogd is gelegen, is gebouwd van rode baksteen in staandverband en wordt van de openbare weg gescheiden door een tuin. Voor het huis is over de gehele begane grond een gemetselde bloemenbak gebouwd.

Aanvullende omschrijving

VOORGEVEL De risalerende voorgevel heeft aan de linkerzijde een uitgebouwde zeszijdige erker met balkon. De ongedeelde zes vensters hebben een korte luifel doe ondersteund wordt door trapvormige consoles. Het metselwerk boven deze vensters (is borstwering van het balkon) is in de vijf hoeken getand en afgedekt met houten deklat. Boven twee toegangsdeuren, die toegang geven toto het balkon, is een luifel aangebracht die ondersteund wordt door twee ronde ijzeren pijpen. Deze luifel loopt op de rechterzijgevel. In de top van deze risaliet bevindt zich een rechthoekig venster met een verticaal sierelement. De gevel wordt afgesloten met waaivormig metselwerk. Links van de risaliet bevindt zich een venster met stijl en twee ongedeelde ramen. Het deel van de gevel ter hoogte van de begane grond wordt afgesloten met een ruim dakoverstek dat overloopt naar de linkerzijgevel. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een inspringend venster met stijl en draairaam. Deze sprong loopt naar de linkerzijgevel. Op de hoek is een kolom van metselwerk aangebracht. LINKERZIJGEVEL De linkerzijgevel wordt ter hoogte van de verdieping afgesloten met een ruim dakoverstek dat vanaf de voorgevel omloopt en gaat bij de toegang over in een luifel die door tweeronde ijzeren pijpen worden ondersteund. Dit deel van de gevel zowel op de begane grond als op de verdieping gerisaleert. Aan de rechterzijde van de gevel bevindt zich een venster met stijl en draairaam. In het midden bevindt zich de toegang met een gemetselde trap met sierelementen. Rechts van de toegangsdeur bevindt zich een omlopend venster met horizontale roeden. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een omlopend venster dat het trappenhuis markeert en zes horizontale roeden heeft. Aan de linkerzijde van dit risalerende deel bevindt zich de schoorsteen die doorloopt terwijl het dakoverstek dit geveldeel afsluit. RECHTERZIJGEVEL Het metselwerk van de rechterzijgevel loopt door tot de hoogte van het dakoverstek met de bakgoot die vanaf de voorgevel doorloopt tot de schoorsteen. Na de schoorsteen is de gevel gemetseld tot het dakoverstek dat zich bevindt ter hoogte van de scheiding tussen de begane grond en de verdieping, Op de begane grond en op de verdieping aan de voorzijde van deze gevel bevindt zich een ongedeeld venster. Na de schoorsteen bevindt zich een kozijn met draairaam en een ongedeeld vast venster.

ACHTERGEVEL De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

 

Kadastrale gegevens

C3331

Dorpsstraat 88
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Omschrijving Ensemble van drie panden, bestaande uit een voormalige winkel/woonhuis (nummer 88), een winkel/woonhuis dat thans wordt verbouwd (nummer 90) en een woonhuis (nummer92). De panden bestaan uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak waarvan het dak van nummer 92 gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels hebben een zwart gepleisterde plint. de panden zijn gebouwd van rode baksteen in kruiverband en worden afgesloten met een kroonlijst met geprofileerde bakgoor op geprofileerde houten klossen. De panden Dorpsstraat 88 en 92 worden van de openbare weg gescheiden door smeedijzeren hek dat een stoep begrenst.

 

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De voorgevel heeft gepleisterde speklagen en een gepleisterde kordonlijst die overgaat in hardstenen lekdorpels aan de onderzijde van de twee vensters in het midden van de gevel. Geheel links in de voorgevel bevindt zich de entree met ongedeeld bovenlicht. Daarnaast twee ongedeelde schuifvensters en rechts in de gevel een voormalige etalagevenster met in het bovenlicht een drieruits roedenverdeling. De gevelopeningen zijn getoogd en worden aan de bovenzijde na de wisseldorpel afgesloten met geprofileerd sierpleisterwerk voorzien van een sluitsteen met akroterie. De bovenlichten van de vensters en de entree hebben gefigureerd glas. In de bovenlichten van het v.m. etalageraam is geel glas aangebracht. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met architraaf, gepleisterd fries en een bakgoor op geprofileerde consoles. In het dakvlak bevinden zich drie kleine dakramen en een schoorsteen in de nok. Rechter zijgevel Naast de rechter zijgevel bevindt zich een oprijlaan. De rechterzijgevel is een tuitgevel met tuit en heeft op de begane grond een rondboogvormig venster. Op de verdieping bevindt zich een samengesteld kozijn met twee openslaande ramen en bovenlichten met glas in lood. Rechts daarvan een klepraam. Op zolderniveau bevindt zich eveneens een klepraam. Over de gevel zijn diverse muurankers zichtbaar.

Kadastrale gegevens

Dorpsstraat 90
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Omschrijving Ensemble van drie panden, bestaande uit een voormalige winkel/woonhuis (nummer 88), een winkel/woonhuis dat thans wordt verbouwd (nummer 90) en een woonhuis (nummer92). De panden bestaan uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak waarvan het dak van nummer 92 gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels hebben een zwart gepleisterde plint. de panden zijn gebouwd van rode baksteen in kruiverband en worden afgesloten met een kroonlijst met geprofileerde bakgoor op geprofileerde houten klossen. De panden Dorpsstraat 88 en 92 worden van de openbare weg gescheiden door smeedijzeren hek dat een stoep begrenst.

 

Aanvullende omschrijving

De voorgevel van nummer 90 heeft op begane grondniveau een schuifvenster met een zesruits schuifvenster. Rechts daarvan bevind zich een portiek de toegang tot de winkel. Deze wordt gevormd door een authentieke deur met aan de linkerzijde tegelwerk en rechts een deel van het etalagevenster. Aan de voorzijde bevind zich een groot etalagevenster met in het bovenlicht een tienruits rodenverdeling. De vensters hebben een geprofileerde houten omlijsting. En hebben een hardstenen lekdorpel. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met architraaf, gepleisterd fries en een bakgoot op geprofileerde consoles. In het dakvlak bevindt zich aan beide zijden van de nok een schoorsteen en een klein dakraam.

Kadastrale gegevens

Dorpsstraat 92
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Omschrijving Ensemble van drie panden, bestaande uit een voormalige winkel/woonhuis (nummer 88), een winkel/woonhuis dat thans wordt verbouwd (nummer 90) en een woonhuis (nummer92). De panden bestaan uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak waarvan het dak van nummer 92 gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels hebben een zwart gepleisterde plint. de panden zijn gebouwd van rode baksteen in kruiverband en worden afgesloten met een kroonlijst met geprofileerde bakgoor op geprofileerde houten klossen. De panden Dorpsstraat 88 en 92 worden van de openbare weg gescheiden door smeedijzeren hek dat een stoep begrenst.

Aanvullende omschrijving

De voorgevel heeft gepleisterde speklagen en een kordonlijst, die ter hoogte van de vensteropeningen overgaat in een hardstenen lekdorpel. Naast de entree die toegankelijk is via een hardstenen stoep en voorzien van een paneeldeur met ongedeeld bovenlicht, bevinden zich twee schuifvensters met daaronder een gepleisterde gevelvlak. De bovenlichten hebben allen gedecoreerd glas in lood vensters. Alle gevelopeningen zijn getoogd en worden na de wisseldorpel en aan de bovenzijden afgesloten met geprofileerd sierpleisterwerk voorzien van een sluitsteen met akroterie. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met architraaf, gepleisterd en gedecoreerd fries en een bakgoot op geprofileerde consoles. In het dakvlak bevinden zich een dakkapel. Aan de rechterzijde van de nok sluit een schoorsteen de linker tuitgevel af. Rechts naast nummer 92 bevindt zich een gemetselde verbindingsmuur met nummer 90, waarin zich getoogde houten gedeelde toegangsdeuren bevinden. De gevelopening is aan de bovenzijde gepleisterd en voorzien van een akroterie. De bovenzijde van de verbindingsmuur is gepleisterd.

Kadastrale gegevens

Gasthuisstraat 6
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Eclecticisme

Redengevende omschrijving

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de landelijke villa. De villa is van architectuurhistorisch belang wegens materiaalgebruik en ornamentiek en als voorbeeld van het werk van de architect Van Genk. Het gebouw is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Aanvullende omschrijving

Inleiding Vrijstaande VILLA, thans in gebruik als psychotherapeutisch centrum. Gebouwd in 1900 naar ontwerp van C.P. van Genk met elementen van het Eclecticisme en de Neo-Renaissance. Het pand ligt nabij de kern van Halsteren. Als gevolg van de gewijzigde functie heeft vooral het interieur diverse moderniseringen ondergaan. Omschrijving Tweelaags pand op een vierkante plattegrond, op enkele hoeken uitgebreid met erkers en torentjes. Het samengestelde dak is gedekt met shingles. Het pand is uitgevoerd in baksteen, thans geheel, inclusief speklagen en natuurstenen decoraties, wit geverfd. De villa staat op een natuurstenen plint en heeft cordonlijsten. De rechterhoek van de zuidgevel is voorzien van een risaliet met uitkragende torentjes, bekroond door koepels met spitsen. Het linker uiteinde heeft een erker met schuine zijden onder een omlopend dak, op de hoek op verdiepingshoogte een overhoeks geplaatste rechthoekige erker bekroond door een steile afgeplatte spits. Om de hoek, tegen de westgevel is een risaliet zichtbaar. De noordgevel heeft een middenrisaliet onder plat dak, hierin een gemoderniseerde ingang onder een grote luifel, erboven een hoog rondboograam. De oostgevel heeft een hoekrisaliet. De west- en zuidgevel zijn zichtbaar vanaf de straat en hebben aan de bovenkant en tussen de verdiepingen in lijsten met uitstekende knoppen. Om de ramen van de begane grond wenkbrauwbogen met sluitstenen en diamantkoppen, de ramen op de verdieping zijn voorzien van een gebogen fronton op consoles. De erker en hoektorentjes zijn op bewerkte consoles geplaatst. Tussen de bolle torentjes een balkon met smeedijzeren hek. In de gevels vooral, rechthoekige en getoogde schuiframen. De oorspronkelijke roedenverdeling is in de meeste gevallen verdwenen.

 

Kadastrale gegevens

C7442

Halsterseweg 57
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Molen. Ronde gewitte stenen beltkorenmolen uit 1817, Antoniusmolen genaamd

Aanvullende omschrijving

Molen. Ronde gewitte stenen beltkorenmolen uit 1817, Antoniusmolen genaamd.

Kadastrale gegevens

C4933

Hoofdlaan 6
Halsteren

Architect

J. Franssen

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Het paviljoen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke sociale ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de christelijke zwakzinnigenzorg en als uitdrukking van de bijzondere typologische ontwikkeling van de patiënten huisvesting in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde: het is van belang voor het oeuvre van de architect Boeyinga en vanwege de stijl. Daarnaast heeft het object ensemblewaarden wegen de samenhang met de wijze van inrichting en voorzieningen van de gehele inrichting.

Hoofdlaan 6. thans paviljoen De Schorre voor acute psychiatrie, in de stijl van de Amsterdamse School, gebouwd als paviljoen observatie in 1908 door B.T. Boeyinga, uitgebreid en verbouwd in 1933 (gedeeltelijk uitbouw vleugel), 1955 (aanbouw serre) en 1990 (renovatie en uitbreiding).

Aanvullende omschrijving

Het paviljoen is in drie bouwblokken te verdelen. Het oudste deel staat haaks op de Hoofdlaan en stamt uit 1908. aan de oostzijde is in 1933 aan de kopse kant van het bestaande gedeelte een vleugel toegevoegd. In 1990 werd aan de westkant nog een vleugel aangebouwd zodat een gebouw op U-vormige plattegrond is ontstaan. Het gedeelte uit 1908 is twee en drie lagen hoog op een rechthoekige plattegrond onder samengesteld schilddak en heeft aan beide uiteinden een 2 laags aanbouw onder mansardedak. Het geheel is uitgevoerd in baksteen met een iets uitstekende plint voorzien van een zwarte bakstenen afdekrand. Daken zijn gedekt met zwarte verbeterde Hollandse pannen en hebben overstekken op klossen. De uiteinden van het hoge gedeelte hebben aan de voor- en achterkant topgevels in vakwerk. De voorgevel heeft rechthoekige ramen onder een gepleisterde latei. Op de begane grond onder segmentbogen in gele en rode steen, de bovenlichten hebben een kleine roedenverdeling, op de verdieping zijn de ramen boven de latei voorzien van een hanekam in gele en rode steen en geheel gevuld met kleine roedenverdeling. In het midden van de gevel, ter plekke van het trappenhuis is een overhoekse erker op betonnen plaat aangebracht.

Oorspronkelijk bevond zich daaronder de ingang, deze is thans dichtgezet. Laag in de gevel is een natuurstenen plaquette aangebracht met het opschrift: EERSTE STEEN GELEGD DOOR/DEN WELEERWAARDEN HEER/DS J.H. DONNER TE BREDA/VOORZITTER DER VERENIGING/TOT CHRISTELIJKE VERZORGING VAN/KRANKZINNIGEN IN ZEELAND / DEN 9DEN OCTOBER 1908/JESAJA 4:5B de lagereuiteinden zijn voorzien van een gepleisterde kroonlijst. In het dakvlak is een brede dakkapel, ter vervanging van de oorspronkelijke puntig uitstekende dakkapel, aangebracht. In de rechterzijgevel direct onder het overstek bevinden zich enkele ramen met kleine roedenverdeling en een deur naar het plat dak van de aanbouw uit 1990. De aanbouw uit de jaren dertig van de 20ste eeuw is laag hoog onder zadeldak. De dakhelling van het voorste gedeelte ligt in het verlengde van het mansardedak van de oudste bouwmassa. De vleugel heeft in het midden een bolle erker met rechte bakstenen borstwering. Boven de ramen met stalen kozijnen en een kleine roedenverdeling is een doorlopende uitstekende betonnen band aangebracht waarboven ramen met glazen bouwstenen. Met deze uitbreiding is ook de achtergevel van de hoofdmassa aangepast. Op de begane grond zijn ramen onder een doorlopende luifel geplaatst. Erboven zijn grote ramen. Gevuld met glazen bouwstenen. Op de verdieping een groot aantal ramen. Gevuld met glazen bouwstenen. Op de verdieping een groot aantal ramen met metalen kozijnen en roedenverdeling. In de topgevels (in het verlengde van de topgevels voor) rechthoekige ramen, ertussen in een samengesteld raam onder daklijst. Achter het gedeelte uit 1933 is een 2 laags aanbouw onder dubbel schilddak gebouwd. In het achterste deel een groot raam, voorzien van een metalen kozijn met kleine roedenverdeling, ervoor enkele kleinere ramen en uitstekende kunststenen lijsten, bovenaan in de gevel.

Kadastrale gegevens

Hoofdlaan 8
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke en sociale ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de christelijke zwakzinnigenzorg en als uitdrukking van de bijzondere typologische ontwikkeling van de patientenhuisvesting in het interbellum. De gebouwen hebben architectuurhistorische waarde: ze zijn van belang voor het oeuvre van de architect Boeyinga en vanwege stijl. Daarnaast heeft het complex ensemblewaarden wegens de wijze van inrichting en voorzieningen.

 Aanvullende omschrijving

Het psychiatrisch ziekenhuis Vrederust werd in 1908 gesticht door de Vereniging tot Christelijke verzorging van krankzinnigen in Zeeland. Het geheel werd volgens toen moderne opvattingen omtrent verpleging opgezet. Op het terrein werden een hoofdgebouw met paviljoens, kerk, watertoren, dienstgebouwen (o.a. keukens) en woningen voor het personeel gebouwd. Behalve het hoofdgebouw (onderdeel II) wordt alleen het paviljoen De Schorre (onderdeel I), beide ontwerpen van B.T. Boeyinga beschermd. Zoals gebruikelijk voor dergelijk instituten ligt alles in een landelijke omgeving met veel groen. De aanleg en indeling werden ontworpen door architect E. Knevel in de stijl van de Amsterdamse School. In de jaren dertig van de 20ste eeuw vond uitbreiding van een aantal gebouwen plaats, ook werden nieuwe gebouwen toegevoegd. Na 1950 is het terrein verder bebouwd. Het totale complex beslaat een grootgebied dat in noord zuid richting doorsneden wordt door de Hoofdlaan. Deze as vormt de ontsluiting van het terrein in het noorden naar Halsteren en in het zuiden naar Bergen op Zoom. Als zijwegen van de Hoofdlaan is een aantal gebogen straten aangelegd. Paviljoens bevinden zich verspreid over het gehele terrein. Aan de zuidkant van de Hoofdlaan is de voormalige directeurswoning gebouwd en in het noorden zijn dienstwoningen gezet. De oorspronkelijke structuur is uitgebreid en heeft zich verdicht. Twee gebouwen worden voorgedragen voor bescherming te ween het hoofdgebouw en een paviljoen, beide representatief voor de stijl van het gehele oorspronkelijke complex. De panden bevinden zich beide aan de Hoofdlaan. In het centrum van Vrederust.

 Kadastrale gegevens

Hoofdlaan 16
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Vrijstaande villa met schuur, van de openbare weg gescheiden door een tuin en oprijlaan. De villa is gebouwd in 1908 in chaletstijl en maakt onderdeel uit van het complex 'Vrederust'. Het pand bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een samengesteld dak met schilden, een wolfeind en het is gedekt met rode geglazuurde Tuile du Nord-pannen. De gevels zijn wit geschilderd met een donker gemetselde plint. Aan de achterzijde is het pand over een deel van de achtergevel onder een lessenaarsdak uitgebreid. In 2005 is het pand verbouwd en is onder andere aan de voorzijde en aan de linkerzijgevel een éénlaags aanbouw gebouwd met een plat dak waarbij de architectuur van het pand is aangehouden. De gevelopeningen hebben een lekdorpel die bestaat uit twee boven elkaar geplaatste keramische lekdorpels, een gepleisterde latei en een decoratieve segmentboog. De ramen en de vensterindeling zijn van isolerende beglazing voorzien. Aan de achterzijde bevindt zich een baksteen gebouwde schuur onder een zadeldak dat gedekt is met rode geglazuurde Tuile du Nord-pannen. Voorgevel De voorgevel heeft aan de rechterzijde een risalerende topgevel die wordt afgesloten met een dakoverstek op klossen. In de top van de gevel bevinden zich verticale en horizontale rollagen van rode en gele baksteen. Het pleistervlak daartussen is wit geschilderd. Aan de linkerzijde loopt de gekorniste bakgoot door naar het linker gevelvlak van de voorgevel. In de topgevel bevindt zich een kozijn met twee kleine vensters. Daaronder, op verdiepingsniveau een schuif venster met ongedeeld bovenlicht. Op begane grondniveau bevindt zich een venster met bovenlicht, kalf en onderraam. Boven het venster bevindt zich in het pleisterwerk een gemetselde rode bakstenen segmentboog. Het rechter gevelvlak wordt afgesloten met een dakoverstek op klossen dat aan de rechterzijde iets afloopt. Op begane grondniveau bevond zich tot medio 2005 een met glas dichtgezette entree. Deze gevelopening is gewijzigd en hiervoor is een aanbouw gebouwd. Hiernaast bevindt zich een venster. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich onder een platdak een venster met kalf en bovenlicht dar door de goot breekt. In het dakvlak boven deze gevel bevindt zich een dakkapel, in de vorm van een driehoek, met raam.

 

Aanvullende omschrijving

Linkerzijgevel Aan de linker zijgevel is ter plaatse waar zich een niet authentieke gevelopening bevond een aanbouw gebouwd. Aan de linkerzijde bevindt zich een venster en op de verdieping een gevelopening. De gevel wordt afgesloten met een dakoverstek op klossen. In de iets terug liggende aanbouw bevindt zich een gevelopening. Rechterzijgevel De rechterzijgevel is in 2005 gewijzigd. De entree is dicht gezet en het venster dat zich aan de voorzijde bevond is deels dicht gezet. Er is een nieuwe venster ingebracht met een vierdelig bovenlicht en een gedeeld onderraam. Links van de plaats van de voormalige entree bevindt zich een venster met bovenlicht een ongedeeld venster met kalf. Op de verdieping twee ongedeelde vensters met kalf en bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een in het midden verhoogd dakoverstek op klossen. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Schuur Los van de villa bevindt zich een schuur met een zadeldak dat gedekt is met rode geglazuurde Tuile du Nord-pannen. De nokrichting loopt evenwijdig aan de weg. Aan deze schuur is een steenlaags aanbouw gebouwd met plat dak. Deze aanbouw is niet beschermenswaardig.

Kadastrale gegevens

Hoofdlaan 18
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Vrijstaande villa, van de openbare gescheiden door een tuin en oprijlaan die onderdeel uitmaakt van het complex 'Vrederust'. De villa is gebouwd in 1908 in chaletstijl en bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een samengesteld dak, dat gedekt is met rode geglazuurde Tuile du Nord-pannen alsmede ook de overige in deze omschrijving genoemde dakvlakken. De gevels zijn wit geschilderd met een donker gemetselde plint, het metselwerk is in kruisverband gebouwd. De gevelopeningen hebben een lekdorpel die bestaat uit twee boven elkaar geplaatste kruisverband gebouwd. De gevelopeningen hebben een lekdorpel die bestaat uit twee boven elkaar geplaatste keramische lekdorpels en een gepleisterde latei en een decoratieve rode segmentboog. De ramen en de vensterindeling zijn recent gewijzigd en voorzien van isolerende beglazing. Achter de villa is recent een garage gebouwd die niet beschermenswaardig is. Voorgevel Aan de rechterzijde van de voorgevel bevindt zich een risalerende topgevel die wordt afgesloten met een dakoverstek op klossen. In de top van de gevel bevinden zich verticale en horizontale rollagen van rode en gele baksteen. Het pleisterwerk daartussen is geel geschilderd. In deze topgevel bevindt zich tussen de verticale banden drie vensters met een ongedeeld raam. Ter hoogte van de verdieping is een driezijdige erker aangebracht met een plat dak. Op de begane grond bevindt zich een samengesteld kozijn met stijl en kalf met ongedeelde venster. Aan de linkerzijde van de risaliet is een rechthoekige aanbouw gebouwd met dakschilden. Het dak wordt gevormd door een dakterras met geprofileerde balustrade. De uitbouw heeft een donkere gemetselde borstwering en grote vensteropeningen. De gevelvlakken worden afgesloten met een bakgoot op klossen. Vanaf de verdieping geven twee openslaande deuren toegang tot het dakterras. Aan beide zijden van deze deuren is een ongedeeld venster geplaatst. Het overstekende dak wordt afgesloten met een mastgoot.

 Aanvullende omschrijving

Linkerzijgevel – De linkerzijgevel heeft op de begane grond en op de verdieping twee vensters. De bovenzijde van de vensters op de verdieping bevinden zich een topgevel. In de gevel is het verloop van de schoorsteen kanalen zichtbaar. De gevel wordt afgesloten met een dakoverstek op klossen waarboven zich een driehoekige gevelopening bevindt met driehoekige venster. Onder het dakoverstek is decoratief houtwerk aangebracht. Rechterzijgevel De rechterzijgevel heeft op de begane grond een entree met deur en ongedeeld en een luifel. Links bevinden zich een venster aan de voorzijde en twee kleinere vensters. Op de verdieping een venster met kalf en stijl. Links van dit venster een venster met stijl en twee uitzetramen. De gevel wordt afgesloten met een aan de achterzijde aflopend dakoverstek. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Kadastrale gegevens

Kromstraat 9-9a
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Twee woonhuizen gebouwd circa 1900 met mogelijk een oudere kern onder een mansarde kap die evenwijdig loopt aan de straat. De huidige verschijningsvorm is door een woningsplitsing in 1964 tot stand gekomen. In 1977 is een verbouwing aan de achterpui en het interieur uitgevoerd die geen gevolgen heeft gehad voor de verschijningsvorm. Het pand bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping die wordt afgesloten met een mansardedak dat gedekt is met gesmoorde kruispannen. In het dakvlak bevindt zich twee dakramen en in de nok een schoorsteen.

Aanvullende omschrijving

Voorgevel In de voorgevel is de woningsplitsing zichtbaar door de twee toegangsdeuren. De gevel heeft van links naar recht een T-schuifvenster, een toegangsdeur met bovenlicht, vier T-schuifvensters en een toegangsdeur met bovenlicht. In alle bovenlichten bevindt zich decoratief glas in lood. De voorgevel is gepleisterd en wit geschilderd met een grijs geschilderde plint en wordt afgesloten met een geprofileerde bakgoot. Over de gehele gevel zijn muurankers zichtbaar waarvan enkele verlengd om een blokkeel te verankeren. Tevens lopen over de gevel twee gepleisterde speklagen, waarvan er een ter hoogte van de vensters overgaat in een hardstenen lekdorpel. De zeven gevelopeningen worden afgesloten met een sluitsteen met diamantkop. In het dak boven deze gevel bevinden zich vier dakkapellen met een lessenaarsdak en samengestelde vensters met klepramen. Linker zijgevel De linker zijgevel grenst aan het naastgelegen pand en het zichtbare deel is gepleisterd evenals enkele ankers. Rechter zijgevel De rechter zijgevel grenst aan het naastgelegen pand en is gebouwd van gele baksteen in kruisverband. Er zijn enkele ankers zichtbaar.

Achtergevel De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Kadastrale gegevens

Kruisberg 1
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderijcomplex van het West Brabantse type met woonhuis en aangebouwde, grotendeels houten schuur onder rieten schilddak. Op het terrein liggen een bakhuis , hondenhok en bijgebouw. Op het erf staan twee waterpompen, een regenput, het oude houten toegangshek, ca. tien grote eiken en een wilde kastanje. De boerderij ligt ten oosten van de kern van Halsteren aan de Kruisberg waar drie grote boerderijen liggen uit de zeventiende- achttiende eeuw en nummer 1 uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Het woonhuis is in 1889 verbouwd. Tot 1 oktober 1993 was deze pachterboerderij eigendom van de familie Testes die uitgebreide bezittingen in Halsteren had. Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal economische, in het bijzonder een agrarische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens het type en de bijzondere gaafheid van de hoofdgebouwen, zowel interieur als exterieur. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Door de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in de historisch ruimtelijke relatie met de bebouwing aan de Kruisberg draagt het boerderijcomplex in hoge mate bij tot de visuele gaafheid van de omgeving.

Aanvullende omschrijving

Boerderijcomplex van het West Brabantse type met woonhuis en aangebouwde, grotendeels houten schuur onder rieten schilddak. Op het terrein liggen een bakhuis , hondenhok en bijgebouw. Op het erf staan twee waterpompen, een regenput, het oude houten toegangshek, ca. tien grote eiken en een wilde kastanje. De boerderij ligt ten oosten van de kern van Halsteren aan de Kruisberg waar drie grote boerderijen liggen uit de zeventiende- achttiende eeuw en nummer 1 uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Het woonhuis is in 1889 verbouwd. Tot 1 oktober 1993 was deze pachterboerderij eigendom van de familie Testes die uitgebreide bezittingen in Halsteren had. Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal economische, in het bijzonder een agrarische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens het type en de bijzondere gaafheid van de hoofdgebouwen, zowel interieur als exterieur. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Door de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in de historisch ruimtelijke relatie met de bebouwing aan de Kruisberg draagt het boerderijcomplex in hoge mate bij tot de visuele gaafheid van de omgeving.

Kadastrale gegevens

Kruisberg 2
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderij van het Noord Brabantse langgeveltype, onder afgewolfd pannendak over het woonhuis en rieten dak over stal en schuur.

Zesdelige schuiframen en luiken; de woonhuisgevels wit gesausd. Zeventiende-eeuws met latere verbouwing.

 

Aanvullende omschrijving

Boerderij van het Noord Brabantse langgeveltype, onder afgewolfd pannendak over het woonhuis en rieten dak over stal en schuur.

Zesdelige schuiframen en luiken; de woonhuisgevels wit gesausd. Zeventiende-eeuws met latere verbouwing.

Kadastrale gegevens

Kruisberg 3
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderij van het Noord Brabantse langgeveltype, met topgevel aan de kop van het woonhuis, waarover zadeldak met pannen, rieten wolfdak over de stal; witgepleisterde gevels waarin zesdelige schuiframen; in de kopgevel jaarankers 1739. Afzonderlijke schuur van het Vlaamse type met rieten wolfdak waaraan voet van pannen, en met bakstenen wanden.

 

Aanvullende omschrijving

Boerderij van het Noord Brabantse langgeveltype, met topgevel aan de kop van het woonhuis, waarover zadeldak met pannen, rieten wolfdak over de stal; witgepleisterde gevels waarin zesdelige schuiframen; in de kopgevel jaarankers 1739. Afzonderlijke schuur van het Vlaamse type met rieten wolfdak waaraan voet van pannen, en met bakstenen wanden.

Kadastrale gegevens

Lindenlaantje 3a
Halsteren

Architect

J. Franssen

Bouwstijl

Romaans

Redengevende omschrijving

Het na de watersnood van 1953 opgericht herdenkingsmonument, gelegen achter de rooms-katholieke kerk van Halsteren, heeft een meer symbolische waarde dan een waarde gestoeld op architectuur.

Daarnaast vertegenwoordigd het herdenkingsmonument een sterke sociale- en cultuurhistorische waarde. Het monument brengt sober en doelmatig in beeld hoe in 1953 de slachtoffers werden herdacht. Hierbij is afleesbaar hoe de verschillende verbondenheden lagen tussen de kruisjes in de afgebakende velden voor het centrale herdenkingsmonument. Het begraaf-werkhuisje heeft een hoge architectuur waarde en vormt met de in de nabijheid gelegen H. Quirinuskerk een ensemble waarde.

Aanvullende omschrijving

Kadastrale gegevens

Mussengevecht 1
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Omschrijving van het monument Woonhuis gelegen op de hoek van het Mussengevecht en de Dorpsstraat en gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw met mogelijk een oudere kern. Het pand bestaat ui een begane grond en een zolderverdieping die gedekt is met een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen en waarvan de nok evenwijdig aan het Mussengevecht loopt. De zijgevels zijn tuitgevels die eindigen met een gemetselde schoorsteen in de nok. Aan de achterzijde is het pand onder een lessenaarsdak uitgebouwd. Haaks op de rechterzijgevel is een gepleisterde muur gebouwd die ter hoogt van een kolom met afdekstuk in het verlengde van de zijgevel loopt tot de naastgelegen bebouwing. In deze muur bevindt zich een segmentboogvormige toegang met opgeklampte deur. Aan de voorzijde van het woonhuis bevinden zich twee leilinden. Voorgevel De voorgevel is gebouwd van rode bakstenen in kruisverband, heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten met een gietijzeren mastgoot. De gevelopeningen zijn segmentboogvormig met een segmentboog. De toegang wordt gevormd door een paneeldeur met ongedeeld bovenlicht met levensboom. Rechts van de toegangsdeur T-schuifvensters. Links van de toegangsdeur twee T-schuifvensters. De vensters hebben een lekdorpel, waaronder sierpleisterwerk is aangebracht.

Aanvullende omschrijving

Linker zijgevel De linker zijgevel gaat grotendeels schuil achter een begroeiing. Ter hoogte van de zolderverdieping is een T-schuifvensters zichtbaar. Rechter zijgevel De rechter zijgevel is gepleisterd en over de gevel zijn op zolderniveau sierankers en enkele eenvoudige ankers aangebracht. Op begane grondniveau bevinden zich twee getoogde T-schuifvensters met hardstenen lekdorpel en ter hoogte van de zolderverdieping bevindt zich een zesruits schuifvenster.

Noachpad 1
Monumentennummer: 06.03 Halsteren

Architect

J. Franssen

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Eenvoudige zaalkerk, gebouwd in 1922, door architect F.G.C. Rothuizen als onderdeel van het complex 'Vrederust'. De kerk is gelegen in en bosrijke omgeving en drukt nog steeds de godsdienstige verbondenheid uit met het complex 'Vrederust'. De kerk is gebouwd in kruisverband en heeft een zadeldak dar aks schilddak het koor afsluit. De daken zijn gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen, De vierkante toren heeft een spits die gedekt is met leien en orud afgesloten met een windhaan. Alle gevels zijn op de hoeken en tussen de rondboogvensters versterkt met steunberen die verjongen vanaf het maaiveld en met een hardstenen dekstuk eindigen ter plaatse van een uitgetand metselwerk onder de bakgoot, die op klossen rust. In de oksels van de toren en het schip en van het schip en de zijbreuk zijn �laagse aanbouwen gebouwd onder een lessenaarsdak dat gedekt is met leien. In de aanbouwen bij de zijbreuken is een deur en een rechthoekig venster aangebracht. De gevels van de aanbouwen eindigen met een bakgoot op klossen. Alle gevels zijn wit geschilderd. De kozijnen en de ramen in de gevelopeningen zijn vervangen door ongedeelde vensters in rood gekleurde aluminium kozijnen.

Aanvullende omschrijving

Toren De vierkante toren heeft op de begane grond een entree van dubbele deuren in een getande terugliggende gevelopening. Voor de entree is een klinkerbestrating aangebracht. In de voor- en zijgevels is onder de afsluiting aan de bovenzijde een wijzerplaat met wijzers aangebracht. Hieronder bevinden zich in de linker- en rechterzijgevel drie galmgaten. Boven de entree in de voorgevel bevinden zich twee vensters en onder de wijzerplaat twee galmgaten, De spits wordt afgesloten met een bakgoot. Kerk Link en rechts van de toren bevinden zich op de begane grond een aanbouw, die ingeklemd is tussen de toren en een muur die afgedekt is met een rollaag. Boven het dakje van deze aanbouw bevindt zich een rondboogvormig venster. De gevels worden afgesloten met een rollaag die het dak van de kerk inklemt. In het schip bevinden zich zowel in de linker- als in de rechterzijgevel tussen de steunberen een hoogboogvormig venster. In de linker- en rechter zijgevel ter plaatse van de zijbreuken is een breed hoogboogvormig met stijlen aangebracht, De gevel wordt afgesloten met een rollaag die aan de onderzijde rust op een aanzetsteen. In het vijfzijdige koor, waarvan de zijden worden gemarkeerd door een steunbeer, die tot de goot loopt, zijn de koorsluiting en vier rondboogvormige vensters geplaatst. In het midden bevindt zich een steunbeer. In de zijden links en rechts van de koorsluiting is een rondboogvormig venster geplaatst. Aan de rechterzijde is een aanbouw gebouwd die met een tussenlid met de kerk verbonden is, Deze aanbouw is niet beschermenswaardig.

 

Kadastrale gegevens

D3289

Noorder Kreekweg 1
Monumentennummer: 06.10 Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderijcomplex waarvan de verschijningsvorm van het woonhuis in de tweede helft van de 19e eeuw tot stand is gekomen en dat een oudere kern bezit, een zomerhuis gebouwd in het tweede kwart van de 20e eeuw, een bakhuis/spoelplaats gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en een vrijstaande schuur die gebouwd is in het begin van de 20e eeuw. De schuur die zich op het terrein bevindt en in 1993 is gebouwd is niet beschermenswaardig. Het complex wordt van de openbare weg gescheiden door een fraai symmetrisch aangelegde tuin die tot de weg loopt en is bereikbaar via een toegangsweg ie bestraat is met hardstenen kinderhoofdjes en die ter hoogte van de openbare weg aan beide zijden gemarkeerd wordt door een kolom. Het woonhuis ligt met de ingeklemde nok tussen twee tuitgevels met schoorsteen evenwijdig- en de overige gebouwen liggen met de nokrichting haaks op de weg.

 

Aanvullende omschrijving

Woonhuis Het woonhuis bestaat uit een begane grond, een zolder- verdieping en een zolder onder een zadeldak waarvan kunststenen leien in 2005 zijn vervangen door zware platen, die de vorm van de dakpannen suggereren. Het pand vertoont invloeden van eclecticisme en heeft gepleisterde gevels. Voorgevel De voorgevel is vijf travee breed en wordt geleed door pilasters en verjongd boven het maaiveld. Het heeft in elke travee een T- schuifvenster met kwart- rond afgeronde hoeken en hardstenen lekdorpel. Deze gevelopeningen zijn voorzien van een geprofileerde omlijsting met een akroterie ter plaatse van de sluitsteen. In de middelste travee bevindt zich een toegang tot het pand die wordt gevormd door een hardstenen stoep, een toegangsdeur met siersmeedwerk en een bovenlicht. Ter plaatse van de sluitsteen bevindt zich een wapen. De gevel wordt afgesloten met een kroonlijst met architraaf, een fries en een geprofileerde bakgoot op gedecoreerde consoles ter plaatse van de pilasters. Linker zijgevel woonhuis De linkerzijgevel is een gecementeerde tuitgevel die wordt afgesloten met een rollaag en schoorsteen. Op begane grond niveau bevindt zich in het midden een venster dat kan worden geblindeerd met een modern rolluik. Op de verdieping bevinden zich twee vierruits schuifvensters met afgeronde hoeken en een gepleisterde lekdorpel. Over de gevel zijn ankers zichtbaar die mede de zolder markeren. Rechterzijgevel woonhuis De rechterzijgevel is een tuitgevel met schoonmetselwerk in halfsteenverband die gebouwd is in het tweede kwart van de 20e eeuw. En die wordt afgesloten met een rollaag en schoorsteen. Op begane grondniveau bevindt zich aan de voorzijde een halfraam (ongedeeld schuifvenster) en aan de achterzijde een smal ongedeeld schuifvenster. Op de verdieping twee zesruits schuifvensters. De gevelopeningen hebben afgeronde hoeken. Opmerkelijk is de diepe negge die duidt op de voortgezette gevel mede omdat over de gevels geen ankers zichtbaar zijn. Zomerhuis en het bakhuis/ spoelplaats zijn aan de rechterzijgevel van het woonhuis aangebouwd en bestaan uit een begane grond en zolderverdieping onder een zadeldak., dat is ingeklemd tussen de voor- en achtergevels van deze bouwmassa’s. De gevels van het zomerhuis zijn gebouwd van rode baksteen in halfsteens verband. De gevels van het bakhuis/ spoelplaats zijn deels gebouwd in kruisverband en deels in halfsteens verband. De daken zijn gedekt met kunststenen leien in maasdekking. Voorgevel zomerhuis/ bakhuis/ spoelplaats De voorgevel is een tuitgevel. Hierin bevinden zich op de begane grond twee en op de verdieping een venster. Deze vensters zijn recent vernieuwd. De gevel wordt afgesloten met een rollaag die bij de aanzet uitgekraagd is en aan de bovenzijde wordt afgesloten met een tuit. De oorspronkelijke voorgevel van het bakhuis/ spoelplaats steekt boven het zomerhuis uit en wordt afgesloten met vlechtingen en een tuit met tegel. Linkerzijgevel De linkerzijgevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Rechterzijgevel. De rechterzijgevel van het zomerhuis heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten met een mastgoot. In deze gevel zijn drie vensters met kalf en roedenverdeling zichtbaar en een klein venster waar de gevel deels is dichtgezet. De gevel van het bakhuis/spoelplaats wordt afgesloten met een mastgoot en is aan de voorzijde vernieuwd met hetzelfde metselwerk als het zomerhuis. Voorts bevinden zich in deze gevel een dicht gezet venster en een venster dat met een modern rolluik kan worden geblindeerd. Achtergevel. De achtergevel is een tuitgevel en is niet zichtbaar vanaf de openbare weg. Schuur. De schuur bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping, onder een zadeldak met wolfeinden, dat gedekt is met golfplaten. De gevels, die gebouwd zijn van rode baksteen in kruisverband, worden afgesloten met een mastgoot en over de gevels zijn ankers zichtbaar.

Voorgevel. Op de begane grond bevindt zich de toegang die gevormd wordt door hoge dubbele toegangsdeuren met bovenlicht. Ter hoogte van de zolder is een halfrond stalraam zichtbaar met een waaiervormige roedenverdeling. Linker en rechterzijgevel. In de linker en rechterzijgevel bevinden zich getoogde opgeklampte toegangsdeuren en rechthoekige betonnen stalramen met een roedenverdeling. Achtergevel. De achtergevel is niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

Kadastrale gegevens

L486

Noorder Kreekweg 2
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderijcomplex dat gebouwd is aan het begin van de 20ste eeuw dat bestaat uit een woonhuis, een zomerhuis en een schuur (gedateerd 1924 volgens aanduiding op de voorgevel) Het complex wordt van de openbare weg gescheiden door een tuin en een hek. Het woonhuis ligt met de nok, die ingeklemd is tussen twee tuitgevels met schoorsteen, evenwijdig en het zomerhuis en de schuur liggen met de nokrichting haaks op de weg.

Aanvullende omschrijving

Woonhuis. Woonhuis, bestaande uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardekap dat gedekt is met kunststenen leien in maasdekking. Het pand is gebouwd van rode bakstenen in kruisverband. Alle vensters op de begane grond kunnen worden geblindeerd met houten rolluiken. Voorgevel. De voorgevel heeft een gepleisterde plint. , speklagen van gele bakstenen en wordt afgesloten met een gevellijst met een architraaf, een fries met decoratieve gele bakstenen en een geprofileerde bakgoot op consoles. De voorgevel heeft een risaliet en lisenen. In de risaliet bevindt zich een segmentboogvormig ondiep portiek, een dubbele toegangsdeur met siersmeedwerk. Boven de toegangsdeur bevindt zich een ongedeeld bovenlicht. Aan weerszijden van de risaliet bevinden zich segmentboogvormig gevelopeningen een T -schuifvenster met gedecoreerde segmentboog en een hardstenen lekdorpel. In het dak bevinden zich drie dakkapellen. Boven de risaliet een dakkapel met een lijst, een tentdak met piron en een openslaand venster met een bovenlicht en een drie ruits roedenverdeling. Links en rechts daarvan een dakkapel met lijst, een tentdak met piron en een ongedeeld venster met in het bovenlicht een drie ruits roedenverdeling. Linker zijgevel woonhuis. De linker zijgevel is een tuitgevel die wordt afgesloten met een rollaag en een schoorsteen. Op begane grond niveau bevindt zich aan de voorzijde een halfraam (ongedeeld schuifvenster) en aan de achterzijde een smal ongedeeld schuifvenster. Op de verdieping een getoogd T –schuifvenster. Alle gevelopeningen hebben een segmentboog en een hardstenen lekdorpel. Rechter zijgevel woonhuis. De rechter zijgevel is een tuitgevel die wordt afgesloten door een rollaag en een schoorsteen. Op begane grond niveau bevindt zich aan de voorzijde een halfraam (ongedeeld schuifvenster) en aan de achterzijde een smal ongedeeld schuifvenster. Op de verdieping een getoogd T –schuifvenster. Alle gevelopeningen hebben een segmentboog en een hardstenen lekdorpel. Achtergevel. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Zomerhuis. Het zomerhuis is aan de linkerzijgevel van het woonhuis aangebouwd en bestaat uit een begane grond en zolderverdieping onder mansardekap, die gedekt is met kunststenen leien in maasdekking. De voorgevel wordt afgesloten met een rollaag, Over de gevels bevinden zich diverse muurankers. Voorgevel. Het pand is opgetrokken uit rode baksteen kruisverband en heeft een gepleisterde plint. De toegangsdeur bevindt zich rechts in de voorgevel en heeft een segmentboogvormig bovenlicht met een tweeruits roedenverdeling. Links van de toegangsdeur is een smal ongedeeld schuifvenster met hardstenen lekdorpel. Op de verdieping een schuifvenster. Boven de gevelopeningen bevindt zich een segmentboog. Linker zijgevel. De linker zijgevel van het zomerhuis heeft een gepleisterde plint en eindigt met een boeiboord en bakgoot. Op begane grond niveau bevinden zich drie segmentboogvormige gevelopeningen met schuifvensters en hardstenen lekdorpels. In het dak bevinden zich twee dakkapellen met plat dak en openslaande vensters. Rechter zijgevel. Deze gevel grenst deels aan de linker zijgevel van het woonhuis en deels is deze gevel niet zichtbaar vanaf de openbare weg. Schuur. Schuur, volgens ingemetselde gele bakstenen gebouwd in 1924, bestaande uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardekap. Aan de rechterzijde is de schuur onder een lessenaarsdak uitgebouwd. De daken zijn deels gedekt met een nooddak en deels met golfplaten. De gevels zijn gebouwd in rode baksteen in kruisverband. De voorgevel wordt afgesloten met een klein dakoverstek. De voorgevel. Op de begane grond bevinden zich drie segmentboogvormige gevelopeningen. In de gevelopeningen bevinden zich twee dubbele deuren en een kleinere deur in de aanbouw. In het boogveld van één van de dubbele deuren bevinden zich twee vensters met elk vierruit roedenverdeling. Op verdiepingsniveau bevinden zich twee kleine vensters. Linker, rechter zijgevel en achtergevel Deze gevels zijn vanaf de openbare weg niet goed zichtbaar.

 Kadastrale gegevens

L130

Steenbergseweg 26
Monumentennummer: 06.16 Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Voormalige bierbrouwerij, gebouwd in het vierde kwart van de 19e eeuw, met mogelijk een oudere kern en bestaande uit een woonhuis met bedrijfsruimte en een schuur. Het complex is gescheiden van de openbare weg door een tuin met haag en bereikbaar via een oprijlaan die aan de openbare weg wordt gemarkeerd door twee gepleisterde kolommen met een ijzeren hek.

Aanvullende omschrijving

Woonhuis met bedrijfsruimte Het woonhuis bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping en de bedrijfsruimte uit een begane grond, zolderverdieping en een zolder beiden onder een doorlopend zadeldak dat evenwijdig aan de weg loopt en is gedekt aan de voorzijde met gesmoorde muldenpannen en aan de achterzijde met rode Hollandse pannen. Het zadeldak is aan beide zijden ingeklemd tussen tuitgevels die zijn afgewerkt met een gepleisterde rollaag en een boogvormig opzetstuk. Het pand is aan de voor- en rechterzijgevel gepleisterd, de linkerzijgevel is gebouwd van rode baksteen in kruisverband, de achtergevel is deels gebouwd van gele baksteen en deels van rode baksteen in kruisverband. De scheiding bevindt zich ter hoogte van de brandmuur waar in de nok een schoorsteen zichtbaar is. Aan de achterzijde ter plaatse van de linkerzijgevel is een laagse aanbouw gebouwd onder een plat dak. Voorgevel Woongedeelte De voorgevel ter plaatse van het woongedeelte heeft in het pleisterwerk een blokverband, een fries met decoratief pleisterwerk ter hoogte van de toegang en wordt afgesloten met een kunststoffen mastgoot. Over de gevels zijn ankers zichtbaar. Links van de toegang bevinden zich links- en rechts twee schuifvensters met decoratief glas- in lood in het bovenlicht. Het onderraam is a- symmetrisch gedeeld en in het smalste deel is eveneens decoratief glas- in lood aangebracht. De toegang wordt gevormd door een paneeldeur met een ongedeeld bovenlicht met decoratief glas- in- lood. Aan het kalf is een decoratief bloemmotief bevestigd. De vensters ebben een lekdorpel en kunnen worden geblindeerd met rolluiken.

Bedrijfsgedeelte In het deel van de voorgevel bevinden zich ter hoogte van de begane grond op verschillende hoogten drie ijzeren vensters met negenruits roedenverdeling. Ter hoogte van de zolderverdieping zijn twee getoogde ijzeren vensters aangebracht met een roedenverdeling en een gepleisterde lekdorpel. De gevel wordt afgesloten met een kunststoffen mastgoot. Aan de linkerzijde van deze gevel is de naam De Halve Maan in losse letters aangebracht.

Linkerzijgevel De linkerzijgevel heeft ter hoogte van de zolderverdieping drie en ter hoogte van de zolder twee getoogde ijzeren ramen met zesruits roedenverdeling, een rollaag en een gemetselde lekdorpel. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. In de gevel van de aanbouw is ook een getoogd ijzeren raam met een zesruits roedenverdeling, een rollaag en een gemetselde lekdorpel aangebracht. De gevel van de aanbouw wordt afgesloten met een boeiboord. Rechterzijgevel De rechterzijgevel van het woongedeelte is gepleisterd en heeft ter hoogte van de zolderverdieping een venster. Achtergevel De achtergevel wordt van links naar rechts beschreven. Aan de linkerzijde bevinden zich twee zesruits schuifvensters die van voorzetbeglazing zijn voorzien. Voorts een toegang met deur en bovenlicht met glas- in- lood. Vervolgens bevinden zich in de gevel een venster met kunststoffen rolluik en een grote opening met roldeur. Hierna bevindt zich de aanbouw met twee getoogde stalramen met een zesruits roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten met een boeiboord en het gevel vlak boven de aanbouw is gepleisterd. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot op klossen. Schuur De schuur is gebouwd in rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak met wolfeinden, dat evenwijdig aan de weg loopt. Aan de achterzijde is de schuur uitgebouwd onder een lessenaarsdak. Beide daken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel, die evenwijdig aan de weg loopt, heeft een gepleisterde plint. In deze gevel bevinden zich dubbele openslaande deuren met een gepleisterde latei en twee getoogde stalramen met een zesruits roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot. In de linkerzijgevel bevinden zich twee getoogde rechthoekige stalramen met in oorsprong een negenruits roedenverdeling, waarvan het bovenste gewijzigd is in een ventilatieopening. Voorts een klein getoogd stalraam. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. In de achtergevel bevindt zich een getoogd ijzeren stalraam met een zesruits roedenverdeling en een liggend drieledig venster. De rechtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

 

Kadastrale gegevens

C2773

t Wasven 4
Monumentennummer: 06.17 Halsteren
 

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Gedeeltelijk ondergekelderd woonhuis, gebouwd circa 1910, als onderdeel van het complex 'Vrederust'. Het pand bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak met wolfeinden, gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse panen, in de nok bevinden zich twee schoorstenen. Het pand is van de openbare weg gescheiden door een tuin. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband, hebben op maaiveldniveau diverse ventilatieopeningen en wordt afgesloten met een dakoverstek met een bakgoot op klossen en een geprofileerd boeiboord. Onder dit dakoverstek bevindt zich onder een rollaag een gele bakstenen strekkenlaag. De gevelopeningen worden aan de bovenzijde afgesloten met een gepleisterde latei met daarboven een koppenlaag van rode baksteen ter breedte van de gevelopening.

Aan de onderzijde van de vensters bevinden zich dubbele lekdorpels van geglazuurde baksteen.

 

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De voorgevel is symmetrisch gebouwd en heeft in het midden een risalerend gedeelte waarin zich op de begane grond twee recent vernieuwde vensters met houten luiken bevinden die het onderraam kunnen afdekken. Onder de lekdorpel bevindt zich een gemetselde cordonlijst. Op de verdieping bevindt zich een samengesteld kozijn met twee stijlen en drie ongedeelde vensters. Rechts en links van het


risalerende deel bevinden zich in het gevelvlak een getraliede gevelopening met in het rechterraam een gedeeld raam waarvan het bovenste klept. Het linkerraam is dichtgezet. Linkerzijgevel In de linkerzijgevel bevinden zich twee gevelopeningen met een onder- en bovenraam. In het dakvlak boven de hevel bevindt zich een dakraam. Rechterzijgevel In de rechterzijgevel bevinden zich onder een doorlopende latei drie door bakstenen penant gescheiden gevelopeningen. In het middelste is onder een drieledig bovenlicht een deur aangebracht. In de gevelopeningen aan beide zijden van de deur zijn vensters geplaatst met een gedeeld bovenlicht. Voorts bevindt zich in deze gevel een venster met gedeeld kozijn. Achtergevel De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

 

Kadastrale gegevens

D3069

Vijverdonk 1
Halsteren

Architect

E. Knevel

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Twee blokjes van twee woningen gebouwd in 1913 door architect E. Knevel te Ermelo als onderdeel van het complex ‘’Vrederust’’ te Halstern. De woningen zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en hebben een geel/rood bakstenen lijst ter hoogte van de wisseldorpels en de lekdorpels op de verdieping. De woningen bestaan uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardedak met wolfeinden die gedekt zijn met gesmoorde kruispannen. Aan beide zijden van de nok een schoorsteen. De voorgevel heft in het midden een topgevel met een zadeldak dat haaks aansluit op de kap. De woningen worden van de openbare weg gescheiden door een tuin. Aan de achterzijde is bij de nummer 1, 3 en 5 een bakstenen schuurtje gebouwd in halfsteens verband onder een zadeldak met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Aan de achterzijde van de woonhuizen is in 1991 een aanbouw gerealiseerd door architectenbureau Hendrikx te Bergen op Zoom waarin de keuken, bijkeuken en berging zijn opgenomen. De gevelopeningen zijn authentiek, de venster indeling is gewijzigd. De vensters hebben een gepleisterde latei en twee boven elkaar geplaatste keramische lekdorpel stenen.

 Aanvullende omschrijving

Voorgevel De voorgevels zijn symmetrisch gebouwd. In het midden bevinden zich twee toegangen met een stoepje en een deur met glasbezetting en een ongedeeld bovenlicht. Hierboven een venster. Links en rechts van de toegangen een vensters. In de top van de gevel is een rond gepleisterde terugliggend vlakje aangebracht. Over de gevel, die wordt afgesloten met een bakgoot op een dakoverstek met klossen zijn ankers zichtbaar. Linker en rechterzijgevel Op de begane grond en op de verdieping bevinden zich twee vensters. Over de gevel, die wordt afgesloten met een dakoverstek met klossen, zijn ankers zichtbaar De aanbouwen aan de achterzijde zijn niet beschermenswaardig vanwege het recente bouwjaar.

Kadastrale gegevens

Vijverdonk 3
Halsteren

Architect

E. Knevel

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Twee blokjes van twee woningen gebouwd in 1913 door architect E. Knevel te Ermelo als onderdeel van het complex Vrederust te Halsteren. De woningen zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en hebben een geel/rood bakstenen lijst ter hoogte van de wisseldorpels en de lekdorpels op de verdieping. De woningen bestaan uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardedak met wolfeinden die gedekt zijn met gesmoorde kruispannen. Aan beide zijden van de nok een schoorsteen. De voorgevel heft in het midden een topgevel met een zadeldak dat haaks aansluit op de kap. De woningen worden van de openbare weg gescheiden door een tuin. Aan de achterzijde is bij de nummer 1, 3 en 5 een bakstenen schuurtje gebouwd in halfsteens verband onder een zadeldak met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Aan de achterzijde van de woonhuizen is in 1991 een aanbouw gerealiseerd door architectenbureau Hendrikx te Bergen op Zoom waarin de keuken, bijkeuken en berging zijn opgenomen. De gevelopeningen zijn authentiek, de venster indeling is gewijzigd. De vensters hebben een gepleisterde latei en twee boven elkaar geplaatste keramische lekdorpel stenen.

 Aanvullende omschrijving

Voorgevel De voorgevels zijn symmetrisch gebouwd. In het midden bevinden zich twee toegangen met een stoepje en een deur met glasbezetting en een ongedeeld bovenlicht. Hierboven een venster. Links en rechts van de toegangen een vensters. In de top van de gevel is een rond gepleisterde terugliggend vlakje aangebracht. Over de gevel, die wordt afgesloten met een bakgoot op een dakoverstek met klossen zijn ankers zichtbaar. Linker en rechterzijgevel Op de begane grond en op de verdieping bevinden zich twee vensters. Over de gevel, die wordt afgesloten met een dakoverstek met klossen, zijn ankers zichtbaar De aanbouwen aan de achterzijde zijn niet beschermenswaardig vanwege het recente bouwjaar.

Kadastrale gegevens

Vijverdonk 5
Halsteren

Architect

E. Knevel

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Twee blokjes van twee woningen gebouwd in 1913 door architect E. Knevel te Ermelo als onderdeel van het complex 'Vrederust' te Halstern. De woningen zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en hebben een geel/rood bakstenen lijst ter hoogte van de wisseldorpels en de lekdorpels op de verdieping. De woningen bestaan uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardedak met wolfeinden die gedekt zijn met gesmoorde kruispannen. Aan beide zijden van de nok een schoorsteen. De voorgevel heft in het midden een topgevel met een zadeldak dat haaks aansluit op de kap. De woningen worden van de openbare weg gescheiden door een tuin. Aan de achterzijde is bij de nummer 1, 3 en 5 een bakstenen schuurtje gebouwd in halfsteens verband onder een zadeldak met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Aan de achterzijde van de woonhuizen is in 1991 een aanbouw gerealiseerd door architectenbureau Hendrikx te Bergen op Zoom waarin de keuken, bijkeuken en berging zijn opgenomen. De gevelopeningen zijn authentiek, de venster indeling is gewijzigd. De vensters hebben een gepleisterde latei en twee boven elkaar geplaatste keramische lekdorpel stenen.

 

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De voorgevels zijn symmetrisch gebouwd. In het midden bevinden zich twee toegangen met een stoepje en een deur met glasbezetting en een ongedeeld bovenlicht. Hierboven een venster. Links en rechts van de toegangen een vensters. In de top van de gevel is een rond gepleisterde terugliggend vlakje aangebracht. Over de gevel, die wordt afgesloten met een bakgoot op een dakoverstek met klossen zijn ankers zichtbaar. Linker en rechterzijgevel Op de begane grond en op de verdieping bevinden zich twee vensters. Over de gevel, die wordt afgesloten met een dakoverstek met klossen, zijn ankers zichtbaar De aanbouwen aan de achterzijde zijn niet beschermenswaardig vanwege het recente bouwjaar.

Kadastrale gegevens

Vijverdonk 7
Halsteren

Architect

E. Knevel

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Twee blokjes van twee woningen gebouwd in 1913 door architect E. Knevel te Ermelo als onderdeel van het complex 'Vrederust' te Halstern. De woningen zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en hebben een geel/rood bakstenen lijst ter hoogte van de wisseldorpels en de lekdorpels op de verdieping. De woningen bestaan uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardedak met wolfeinden die gedekt zijn met gesmoorde kruispannen. Aan beide zijden van de nok een schoorsteen. De voorgevel heft in het midden een topgevel met een zadeldak dat haaks aansluit op de kap. De woningen worden van de openbare weg gescheiden door een tuin. Aan de achterzijde is bij de nummer 1, 3 en 5 een bakstenen schuurtje gebouwd in halfsteens verband onder een zadeldak met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Aan de achterzijde van de woonhuizen is in 1991 een aanbouw gerealiseerd door architectenbureau Hendrikx te Bergen op Zoom waarin de keuken, bijkeuken en berging zijn opgenomen. De gevelopeningen zijn authentiek, de venster indeling is gewijzigd. De vensters hebben een gepleisterde latei en twee boven elkaar geplaatste keramische lekdorpel stenen.

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De voorgevels zijn symmetrisch gebouwd. In het midden bevinden zich twee toegangen met een stoepje en een deur met glasbezetting en een ongedeeld bovenlicht. Hierboven een venster. Links en rechts van de toegangen een vensters. In de top van de gevel is een rond gepleisterde terugliggend vlakje aangebracht. Over de gevel, die wordt afgesloten met een bakgoot op een dakoverstek met klossen zijn ankers zichtbaar. Linker en rechterzijgevel Op de begane grond en op de verdieping bevinden zich twee vensters. Over de gevel, die wordt afgesloten met een dakoverstek met klossen, zijn ankers zichtbaar De aanbouwen aan de achterzijde zijn niet beschermenswaardig vanwege het recente bouwjaar.

Kadastrale gegevens

Zoutendamseweg 1
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Voormalig boerderijcomplex, bestaande uit woonboerderij, schuur, erf en aan de voorgevelzijde van de woning een oprijlaan met aan weerszijden van deze laan kastanjebomen. Beschrijving woonboerderij: Pand uit 1835 is opgetrokken uit baksteen, wit geverfd met een gepleisterde plint onder een zadeldak van verbeterde Hollandse pannen (blauw). Aanzet- en sluitstukstenen met lantaarntjes. T-ramen met druiventrossen boven de kozijnen.Bovenlichten geometrisch glas-in-lood. Deur met classicistische lijst en voorzien van gietijzeren roosters.

 

Aanvullende omschrijving

Beschriiving schuur: Gebouw van het "hallenhuis"-type met eikenhouten ankerbalkgebinten, vroeg 19e eeuws (1810). De schuur is voorts voorzien van een rietdekking. De gemetselde muren aan voorgevel en langsgevel waren oorspronkelijke opgetrokken uit gepotdekselde houten delen. De uitzonderlijk mooie voorgevel geeft in combinatie met de oude oprijlaan met aan weerszijden kastanjebomen een prachtige uitstraling.Beschermd zijn de casco's van de woonboerderij en de schuur, alsmede de aan de voorgevel van de woning aanwezige oprijlaan met kastanjebomen.

Kadastrale gegevens

Zuider Kreekweg 1
Halsteren

Architect

J. Franssen

 

Bouwstijl

Zuider Kreekweg 2
Monumentennummer: 06.09 Halsteren

Architect

J. Franssen

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderijcomplex dat bestaat uit een zomerhuis, bakhuisje en twee schuren. Het woongedeelte en het zomerhuis zijn gebouwd in de 17e eeuw. Een vrijstaande schuur, waarvan de nok evenwijdig aan de weg loopt dateert uit het midden van de 19e eeuw en achter deze schuur is een schuur met een rietendak met wolfeinden zichtbaar waarvan de nok haaks op de weg staat en die ook in de 19e eeuw is gebouwd. Het complex is van de openbare weg gescheiden door een erf en een met klinkers bestraatte oprijlaan. Deze oprijlaan is bereikbaar via een gietijzeren hek dat opgehangen is aan twee gemetselde met afdekplaat. Op een plaat is een hardstenen leeuw geplaatst. De leeuw op de andere plaat is niet meer aanwezig. Het gietijzeren hek bevat de naam; Blauwehands Hoeve.

Aanvullende omschrijving

Woongedeelte Het gedeeltelijk onder gekelderde woongedeelte bestaat uit een bouwmassa met een zadeldak net wolfeinden gedekt met geglazuurde gesmoorde Hollandse pannen en dat evenwijdig aan de weg loopt (I). Tegen dit woongedeelte zijn twee bouwmassa’s gebouwd, Een met een zadeldak dat haaks op de weg staat (II) en een bouwmassa met een zadeldak dat evenwijdig aan de weg staat (III). Deze daken zijn gedekt met rode Hollandse pannen. Het laatste dak (III) is ingeklemd tussen een tuitgevel met hardstenen opzetstuk. De gevels zijn gebouwd van gele baksteen in kruisverband en over de gevels zijn ankers zichtbaar. Woongedeelte I Dit woongedeelte bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping. De hoekkepers zijn gedekt met lood en op beide uiteinden van de nok twee ronde schoorstenen met muurankers en een windvaan. Alle vensters bevinden zich in een segmentboogvormige gevelopening met een boogveld dat gevuld is met een metselwerk en hebben hardstenen lekdorpels. De vensters op begane grondniveau zijn voorzien van houten luiken. Voorgevel De voorgevel wordt afgesloten met een bakgoot en heeft vier gevelopeningen. In elke opening bevindt zich een kozijn met een boven en twee onderramen, die openslaan. Alle ramen hebben een roedenverdeling. In het dakvlak bevindt zich een dakraam. Linkerzijgevel. Tegen de linkerzijgevel is woongedeelte II gebouwd. Rechterzijgevel. De rechterzijgevel heeft op begane grondniveau twee schuifvensters met in het onderraam een negenruits en in het bovenlicht een zesruits roedenverdeling. Op de verdieping bevindt zich een schuifvenster. De gevel wordt afgesloten met een rollaag met aan de onderzijde aan aanzetsteen op uitgetand metselwerk. Onder het wolfeind is een mastgoot aangebracht. Achtergevel. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Woongedeelte II Aan de linkerzijgevel is woongedeelte II gebouwd dat bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping. In de nok bevindt zich een schoorsteen. Voorgevel. In de voorgevel bevindt zich op de begane grond een gevelopening met een venster met openslaande ramen met in elk raam een roedenverdeling. Deze ramen kunnen worden geblindeerd met luiken .

Op de zolderverdieping een venster met zesruits roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten met een rollaag met aan de onderzijde aan aanzetsteen op uitgetand metselwerk. Onder het wolfeind is een mastgoot aangebracht. Linkerzijgevel Deze linkergevel heeft een venster met in het raam een roedenverdeling. De geel wordt afgesloten met een mastgoot. Rechterzijgevel. De rechterzijgevel heeft op de begane grond een twee vensters met in de ramen een roedenverdeling. Deze gevel wordt afgesloten met een mastgoot tegen deze gevel is voorts het woongedeelte I gebouwd. Woongedeelte II De gevel die aan woongedeelte II grenst is blind en wordt afgesloten met een mastgoot. De tuingevel heeft op de begane grond een gevelopening en een toegang. De boogvormige ijzeren stalraam met waaiervormige roedenverdeling geeft daglicht op de zolder. De gevel wordt afgesloten met een gemetselde rollaag met aan de onderzijde aan aanzetsteen op uitgetand metselwerk en aan de bovenzijde een hardstenen opzetstuk. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. Achtergevel De achtergevel van de woongedeelten II en III zijn vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Stal Rechts van de woning bevindt zich, evenwijdig aan de openbare weg liggend, een stal onder een rietendak, met wolfeinden en in de nok een windvaan. Voorgevel. In de voorgevel van de stal (evenwijdig aan de weg) waarvan een gedeelte onder het rietendak open is, heeft rondboogvormige ijzeren stalramen. Linker- en rechterzijgevel. De

Linker- en rechterzijgevel van de stal hebben drie in hoogte en breedte variërende houten openslaande opgeklampte staldeuren onder een segmentboog. Tussen de twee rechterstaldeuren in en op zolderniveau bevindt zich een ijzeren stalraam met roedenverdeling. Op de gevel zijn ankers zichtbaar en ter hoogte van de verdieping is op de linkerzijgevel het jaartal 1849 door middel van ankers aangebracht. Aan de rechter- respectievelijk de linkerzijde wordt de gevel afgesloten met vlechtingen. Achtergevel. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Kadastrale gegevens

L303

Zuider Kreekweg 0
Monumentennummer: 06.11 Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Grotendeels ondergronds gelegen kazematten die gebouwd zijn in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Deze baksteen in opdracht van generaal Rommel gebouwde verdedigingswerken zijn gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, die diende ter verdediging van het Europese vaste land tegen inval van de Geallieerden.

 

Aanvullende omschrijving

Kadastrale gegevens

F585

Zweedsestraat 1-11
Halsteren

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Zweedse geschenkwoningen

Situering en geschiedenis

 

Ten zuiden van de Tholenseweg, de eeuwenoude verbinding tussen Bergen op Zoom en Tholen, ligt de Zweedsestraat. De straat is onderdeel van een kleine woonwijk die kort na de oorlog gefaseerd tot stand kwam. De Zweedsestraat vormt hierbij de westelijke begrenzing. Ten westen van de straat ligt een klein bosperceel. Het ensemble Zweedsestraat 1-11 is gebouwd in 1954. Het betreft een zestal geschenkwoningen, ontvangen na de Watersnoodramp van 1953.

 Zaterdag 31 januari 1953 woedde er een zware zuidwesterstorm. In de nacht op 1 februari kwam het water voor het eerst over de dijken en niet veel later ontstaan de eerste dijkbreuken.

Uiteindelijk worden de dijken op meer dan 100 plaatsen doorbroken. Huizen en zelfs hele gehuchten worden door het wassende water weggespoeld. Deze watersnoodramp kostte 1836 mensen het leven, 3000 huizen en 300 boerderijen werden verwoest en nog eens 43.000 panden werden (zwaar) beschadigd. Vrijwel meteen na deze ramp kwam er internationale hulp op gang. Als onderdeel van deze hulp werden in totaal 860 houten prefabhuizen geschonken door de Scandinavische landen, Frankrijk en Oostenrijk. Het project, waarbij het Rode Kruis een belangrijke rol speelde, omvatte verschillende woontypes, van vrijstaande woningen en bungalows, twee-onder-een-kapwoningen en (tijdelijke) woonbarakken. De woningen werden verdeeld over de drie door de ramp getroffen provincies.

 De zes woningen te Halsteren, zogenaamde Zweedse woningen, zijn voorbeelden van geschenkwoningen die door het Zweedse Rode Kruis werden geschonken. In totaal werden er 230 woningen door Zweden geleverd.

 De woningen aan de Zweedsestraat werden vervaardigd door Hedlunds Hus te Furudal (Zweden). Dit in 1903 gestichte en nog steeds bestaande bouwbedrijf specialiseerde zich in houtbouw. De woningtypes die aan Nederland werden geschonken waren al enige jaren in productie en waren in 1940 ook aan Noorwegen geschonken na verwoestingen als gevolg van Duitse bombardementen. Zweden leverde in totaal drie verschillende huistypen: Zw-5e, Zw-5d en Zw-9d. Zw-5e was een eenlaags woning onder hoog doorgetrokken zadeldak. Deze woning heeft 3 slaapkamers bestemd voor 5 personen. De laatste twee types zijn nagenoeg identiek in opzet. Het grote verschil is dat Zw-9d een halve meter breder is en dat de bordestrap op een andere locatie is geplaatst. Zw-5d was voorzien van drie slaapkamers op de verdieping, bestemd voor 5 personen, terwijl Zw-9d niet alleen 4 slaapkamers op de verdieping had, maar ook 1 op de begane grond, in totaal bestemd voor 9 personen. Vanwege deze vijfde slaapkamer zijn deze grotere woningen voorzien van een extra (smal) venster in de voorgevel, evenals een klein toiletvenster naast de voordeur.2

Het woningtype Zw-9d telde twee bouwlagen, was geplaatst onder een zadeldak en had een driebeukige opzet. De woningen hadden een brede gang met bordestrap, toilet, wandkast en voorraadkelder. Aan één zijde lag een grote woonkamer, aan de andere zijde een, voor die periode grote keuken en een kleine slaapkamer. Op de verdieping lagen vier slaapkamers en een kleine badkamer.

 De Zweedse woningen hadden voor die periode opvallend dikke wandisolatie en de vensters waren voorzien van dubbele raamvleugels, waarbij er zowel vleugels naar buiten als naar binnen draaiden (spouw tussen de twee ruiten). Ook op sanitair gebied waren de woningen voor die tijd vooruitstrevend. Niet alleen waren ze voorzien van een inpandig toilet, maar ook van een kleine badkamer op de verdieping en op ten minste één slaapkamer een wastafel. Ook in het interieur was sprake van een afwerking met een houten betimmering. Vanwege de werking van het hout, mochten bewoners pas enkele jaren na de bouw de wanden met boardplaten afwerken (en behangen). De inpandige afwerking werd dus overgelaten aan de bewoners.

2  In Back, A. de, et al (Dorp, Stad en Land), Geschenkwoningen watersnoodramp 1953. In kaart en beeld: Zuid- Holland en Zeeland, Rotterdam 2021 worden de woningen met vijf slaapkamers als Zw-5d aangeduid. De ‘5’ duidt echter op het aantal slaapplaatsen en niet op het aantal slaapkamers. Het woonhuis met vijf slaapkamers, zoals ook Zweedsestraat 1- 11 betreft nummer Zw-9d. Op de tekening uit 1954 (zie p. 5) wordt deze ook met 9 slaapplaatsen aangeduid.

Op een aantal punten werd het oorspronkelijke Zweedse ontwerp aangepast aan de Nederlandse markt. Zo werd de grote kelder achterwege gelaten en werd alleen onder de trap een kleine voorraadkelder gerealiseerd. De redenatie was dat er in Nederland geen behoefte was aan een was- en werkkelder, aangezien de was vanwege het mildere klimaat buiten kon worden gehangen en men kon klussen in een schuur. In tegenstelling tot Zweden, waar de daken met leien werden gedekt, werden hier rode OVH-pannen gebruikt.

 Alle huizen hadden een inpandig gelegen bakstenen schoorsteen met bakstenen boezem. Behalve als stookplaats, hadden deze ook een constructieve functie. De schoorstenen werden eerst opgetrokken en diende ter verankering van de prefab-onderdelen.

 Vanuit de geschenklanden werden specifieke voorwaarden aan de bouw gesteld. Woningen moesten twee keer worden geschilderd met creosootverf of carbolineum en diende elke vier jaar te worden geschilderd. Daarnaast mochten ze alleen worden geverfd in één bepaalde kleur of kleurcombinatie om de uniformiteit in de straat te behouden. Al het houtwerk moest in hoogglans wit worden geschilderd. Ook aan de stedenbouwkundige plaatsing werd vanuit Zweden aandacht besteed. De woningen moesten zo goed mogelijk tot hun recht komen. Hierbij werd geadviseerd om ze in groepjes van 6 tot 10 van hetzelfde type bij elkaar te plaatsen. Hoewel het uiteindelijk het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting was die de plaatsing bepaalde, zien we dat de ensembles geschenkwoningen vaak worden gekenmerkt door een karakteristieke opzet, waarbij is gespeeld met oriëntatie en ligging op de kavel en waarbij over het algemeen sprake is van een groot perceel waarbij zowel achter-, als voor- en naast de woning voldoende open ruimte lag. Dit zien we ook bij de woningen aan de Zweedsestraat, waarbij het middelste blok (nummers 5-7) ietwat verder terugligt en het zuidelijke blok (nummers 9-11) een ietwat andere oriëntatie hebben (kopgevel haaks op de Klaverblokken).

 In de Zweedse woningen kwam een geëmailleerd plaatje met tekst dat de woning geschonken was door Zweden, meestal ook met een ingelijste foto.

Luchtfoto van Halsteren. De zes Zweedse woningen zijn geel omcirkeld. Bron: Ruimtelijkeplannen.nl.

Topografische onderlegger van Halsteren met daarop de verkaveling aangeduid. Bron: Ruimtelijkeplannen.nl.

Kadastrale hulpkaart uit dienstjaar 1959 waarop de nieuw gebouwde Zweedse huizen zijn weergegeven. Bron: Archiefviewer Kadaster

Plattegrond Zweedse woningen, type Zw-9d, met links de begane grond van het linker volume en rechts de verdieping van het rechter volume: Opgenomen in Jansen, G.W. “Woningen voor de watersnoodgebieden. Een overzicht van de buitenlandse schenkingen en hun bestemmingen“. Bouw, nr 15. 1954. Deze plattegrond zien we ook bij Zweedsestraat 1-11.

Plattegrond van de begane grond en verdieping van de rechter woningen van de twee-onder-een- kapblokken. Bij nummers 9 en 11 zijn de ruimtes in de smalle beuk samengevoegd en is een deel van de hal bij deze ruimte betrokken.

Foto genomen tijdens de bouw, gezien vanuit het oosten, 4 februari 1954. Bron: Anefo Fotocollectie Rijksvoorlichtingendienst

Foto genomen kort na de oplevering van de zes woningen aan de Zweedsestraat. Bron: Anefo Fotocollectie Jaap Doeser, fotobureau Roel Dijkstra.

Beschrijving: inleiding

In onderhavig onderdeel worden alle zes de woningen afzonderlijk beschreven. Aangezien de woningen tot op heden als huurwoning fungeren en onderhoud en aanpassingen gezamenlijk zijn uitgevoerd, is het beeld van de meeste woningen vrij uniform. Dit betekent dat bij de individuele beschrijvingen sprake zal zijn van overlap.

 Beschrijving Zweedsestraat 1

 Hoofdstructuur en dakopbouw

Nummer 1 is de linker woning van een twee-onder-een-kapvolume. Het gebouw telt twee bouwlagen. Er is een lage rondgaande bakstenen plint, opgemetseld in staand verband met een strengpers baksteen. Op deze bakstenen fundering staat de prefab woning. De gevels zijn opgetrokken in een houten frame, betimmerd met verticaal geplaatste schroten met Rhombusprofiel. De verdieping kraagt ietwat uit ten opzichte van de begane grond. De begane grond is in een donkerbruine kleur geschilderd, de verdieping is crèmewit. De gevelindeling van voor-, achter- en zijgevel is nog conform het oorspronkelijke plan. Het dak is gedekt met rode OVH-pannen. Het heeft een bescheiden overstek, betimmerd met vlakke boeidelen. Aan de voor- en achterzijde zit een zinken bakgoot. Op de nok staan twee bakstenen schoorstenen, links horende bij de stookplaats in de woonkamer, rechts horende bij het fornuis in de keuken. De laatste wordt gedeeld met het buurpand.

 Westgevel (voorgevel)

De onderste dertig centimeter van de gevelbekleding is in de loop van de tijd vervangen door een horizontale beplating. Deze loopt deels door over de bakstenen plint, waardoor nog maar twee van de vijf metsellagen zichtbaar zijn. Verder is zichtbaar dat het schrootwerk onder het woonkamervenster plaatselijk is vervangen. Vóór de entree staat een stoep met grote luifel. Het lessenaardak van de overkapping is geschoord en is afgedekt met bitumen. De opzet is niet oorspronkelijk. Voorheen rustte de luifel op twee staanders. De opzet van de stoep is nog conform de oorspronkelijke situatie, met twee brede treden en een smallere optrede vóór de voordeur. De stoeptegels op de treden zijn modern. De moderne deur is gevat in het oorspronkelijke kozijn.

Meteen naast de deur, onder de luifel, zit een oorspronkelijk toiletraampje. Het grote woonkamervenster is onverdeeld en heeft aan de bovenzijde een dauerluftung. Het betreft een volledig vernieuwd kozijn. Dit is zichtbaar aan de afwijkende dikte en breedte van de lekdorpel (breder dan de dagopening) en het gegeven dat het venster in de dag zit en niet deels achter de gevelbekleding ligt (en dus smaller lijkt). Oorspronkelijk zat hier een drieruits venster, voorzien van drie draairamen, gescheiden door smalle tussenstijlen. In de rechter as zit een smal venster met draairaam. Ook dit venster is in de loop van de tijd volledig vernieuwd. Op de verdieping zitten twee oorspronkelijke tweelichten, opgezet als twee draairamen met daartussen een smalle stijl. De opdek raamvleugels draaien naar buiten en vallen volledig weg in het kozijn.

 Zijgevel (links)

Ook hier is het onderste gedeelte van de gevelbekleding vervangen door horizontaal geplaatst plaatwerk dat deels over de bakstenen plint loopt. Rechts zit een kozijn met Franse deuren.

Hiervoor zit een bakstenen trede. De opzet met tuindeuren is onderdeel van het oorspronkelijke bouwplan. Voorheen zat her echter een andere invulling, bestaande uit één enkele beglaasde deur met rechts een smal venster. Vóór de tuindeuren lag een terrasje, ter hoogte van de bakstenen plint. De gevel is verder volledig blind.

 Achtergevel

In de achtergevel zit rechts het woonkamervenster. Deze is opgezet met een vaste ruit links en een draairaam rechts. Het gehele kozijn is in de loop van de tijd vernieuwd. Oorspronkelijk zat hier een drieruits opzet, voorzien van drie aparte draairamen. Geheel links, ter plekke van de keuken, zit een kozijn met moderne deur, waarboven een laag bovenlicht. Links zit een kozijnhoog, smal venster. Het gehele kozijn is in de loop van de tijd vernieuwd. De opzet met een deur waarlangs een smal venster is conform het oorspronkelijke plan (het bovenlicht liep

oorspronkelijk over de gehele kozijnbreedte door). Op de verdieping zitten de twee oorspronkelijke tweelichten met naar buiten draaiende raamvleugels. Ter plekke van het bordes van de trap zit een klein vierkanten venster, eveneens opgezet als draairaam.

Interieur

In het interieur is een aantal karakteristieke, waardevolle elementen behouden. De trappartij aan het eind van de brede gang is opgezet als bordestrap, uitgevoerd in naaldhout. Ze heeft een gesloten trapleuning die op de verdieping als balustrade rond het trapgat doorloopt. Bij beide vluchten zit nog de oorspronkelijke houten leuning tegen de muur. In de woonkamer staat de bakstenen schouwmantel met rookkanaal. Uit vergelijkingen met andere Zweedse woningen, weten we dat hier een kolenkachel tegen stond geplaatst. Zoals in de algemene inleidende tekst is aangegeven, heeft deze schouw een belangrijke constructieve functie. Bij nummer 1 is de schouw afgetimmerd en behangen. Dit lijkt samen te hangen met een aanpassing aan de mantel (bij de overige woningen komt deze meer de kamer in). De waarde van de stookplaats zit met name in het gegeven dat ze een belangrijk constructief element van de woning vormt.

Voorgevel Zweedsestraat 1, grotendeels verscholen achter groen. De hoofdopzet is nog conform het oorspronkelijke plan.

 

Kadastrale gegevens

Venster woonkamer: nieuw exemplaar. Oorspronkelijk driedelige opzet, met kozijn

grotendeels achter de gevelbetimmeringen met dunnere lekdorpel.

Overkapping in opzet niet oorspronkelijk: voorheen met staanders in plaats van schoren. Oorspronkelijk deurkozijn ,moderne deur. Oorspronkelijke opzetstoep met moderne stoeptegels.

Zijgevel met op de begane grond rechts de oorspronkelijke gevelopening.

Oorspronkelijk gevelopening zijgevel met moderne deuren en kozijn. De trede is nog oorspronkelijk. Hier zat voorheen nog een terras ter hoogte van de

plint.

Achtergevel met oorspronkelijke indeling. Het venster en het kozijn met de keukendeur zijn volledig vernieuwd. De opzet van de vensters op de verdieping, inclusief het kleine trapbordesvenster, is conform de oorspronkelijke situatie.

Detail van een van de oorspronkelijke vensters: smal kozijnprofiel, draairamen met smalle tussenstijl. Oorspronkelijk zaten aan de binnenzijde ook raamvleugels.

Oorspronkelijke locatie bakstenen stookplaats in de woonkamer. De boezem is gepleisterd en de mantel is gewijzigd (minder diep). Links de terrasdeuren in de zijgevel.

Blik op de bordestrap vanaf de overloop. De handrail is oorspronkelijk, evenals de gesloten balustrade rondom het trapgat. Enkele deuren draaien naar de kamer, andere naar de gang. De wanden zijn betimmerd met zachtboard.

Beschrijving Zweedsestraat 3

 

Hoofdstructuur en dakopbouw

Nummer 3 is het rechter gebouw van een twee-onder-een-kapvolume. Het gebouw telt twee bouwlagen. Er is een lage rondgaande bakstenen plint, opgemetseld in staand verband met een strengpers baksteen. Op deze bakstenen fundering staat de prefab woning. De gevels zijn opgetrokken in een houten frame, betimmerd met verticaal geplaatste schroten met Rhombusprofiel. De verdieping kraagt ietwat uit ten opzichte van de begane grond. De begane grond is in een donkerbruine kleur geschilderd, de verdieping is crèmewit. De gevelindeling van voor- en achtergevel is nog conform het oorspronkelijke plan. De opzet van de zijgevel is gewijzigd Het dak is gedekt met rode OVH-pannen. Het heeft een bescheiden overstek, betimmerd met vlakke boeidelen. Aan de voor- en achterzijde zit een zinken bakgoot. Op de nok staan twee bakstenen schoorstenen, rechts horende bij de stookplaats in de woonkamer, links horende bij het fornuis in de keuken. De laatste wordt gedeeld met het buurpand.

 

Westgevel (voorgevel)

De onderste dertig centimeter van de gevelbekleding is in de loop van de tijd vervangen door een horizontale beplating. Deze loopt deels door over de bakstenen plint, waardoor nog maar twee van de vijf metsellagen zichtbaar zijn. Vóór de entree staat een stoep met grote luifel. Het lessenaardak van de overkapping is geschoord en is afgedekt met bitumen. De opzet is niet oorspronkelijk. Voorheen rustte de luifel op twee staanders. De opzet van de stoep is in de loop van de tijd gewijzigd. Ze bestaat uit twee ruime plateaus van eenzelfde breedte (oorspronkelijk twee brede treden en een smaller trede vóór de deur). De stoep is belegd met grindtegels. De moderne deur is gevat in het oorspronkelijke kozijn. Meteen naast de deur zit, onder de luifel, een oorspronkelijk toiletraampje. Het grote woonkamervenster is onverdeeld en heeft aan de bovenzijde een dauerluftung. Het betreft een volledig vernieuwd kozijn. Dit is zichtbaar aan de afwijkende dikte en breedte van de lekdorpel (breder dan de dagopening) en het gegeven dat het venster in de dag zit en niet deels achter de gevelbekleding ligt (en dus smaller lijkt).

Oorspronkelijk zat hier een drieruits venster, voorzien van drie draairamen, gescheiden door smalle tussenstijlen. In de linker as zit een smal venster met draairaam. Het is het oorspronkelijke venster, waarbij het draairaam in een later stadium ten behoeve van het plaatsen van isolatieglas is opgedikt. Op de verdieping zitten twee oorspronkelijke tweelichten, opgezet als twee draairamen met daartussen een smalle stijl. De raamvleugels draaien naar buiten en vallen volledig weg in het kozijn.

 

Zijgevel (rechts)

Ook hier is het onderste gedeelte van de gevelbekleding vervangen door horizontaal geplaatst plaatwerk dat deels over de bakstenen plint loopt. De gevel is volledig blind. Oorspronkelijk zat links een brede opening met terrasdeur, die uitkwam op een opgehoogd terras. De gevelopening en het terras zijn nog zichtbaar op een oude foto.

 

Achtergevel

In de achtergevel zit links het woonkamervenster. Deze is opgezet met een vaste ruit links en een draairaam rechts. Het betreft het oorspronkelijke venster dat nadien is aangepast. Oorspronkelijk zat hier een drieruits opzet, voorzien van drie aparte draairamen: de linker tussenstijl en de twee linker draairamen zijn vervangen door een enkele ruit. Geheel rechts, ter plekke van de keuken zit een oorspronkelijk deurkozijn met enkele deur, rechts een smal venster met houten borstwering en aan de bovenzijde een kozijnbreed, laag bovenlicht. De deur is in de loop van de tijd vervangen. Ook de stoep vóór de deur is in de loop van de tijd vernieuwd. Op de verdieping zitten de twee oorspronkelijke tweelichten met naar buiten draaiende raamvleugels. Ter plekke van het bordes van de trap zit een klein vierkanten venster, eveneens opgezet als draairaam.

 

Interieur

In het interieur is een aantal karakteristieke, waardevolle elementen behouden. De trappartij aan het eind van de brede gang is opgezet als bordestrap, uitgevoerd in naaldhout. Op de verdieping is het trapgat volledig afgetimmerd. Oorspronkelijk was sprake van een halfhoge, gesloten balustrade rond het trapgat. Gelet op de opzet van de betimmering, is het aannemelijk dat deze nog aanwezig is achter de huidige afwerking. Bij beide vluchten zit nog de oorspronkelijke ronde houten leuning tegen de muur. In de woonkamer staat de bakstenen schouwmantel met rookkanaal. Uit vergelijkingen met andere Zweedse woningen, weten we dat hier een kolenkachel tegen stond geplaatst. Zoals in de algemene inleidende tekst is aangegeven, heeft deze schouw een belangrijke constructieve functie. Bij nummer 3 is de bakstenen mantel, inclusief de getoogde opzet van het stookgat, behouden. De waarde van de stookplaats zit met name in het gegeven dat ze een belangrijk constructief element van de woning vormt.

Voorgevel en zijgevel Zweedsestraat 9. De hoofdopzet van de voorgevel is nog conform het oorspronkelijke plan.

Links Woonkamervenster, met oorspronkelijk vensterkozijn, waarbij de voormalige draairamen en tussenstijlen zijn verwijderd. Het venster is voorzien van een rolluik.

Rechts Venster in de rechter beuk. Het oorspronkelijke draairaam is voorzien van isolatieglas en opdeklijsten en heeft nieuwe scharnieren en een rolluik. Links is te zien dat de schoor van de luifel voorlangs het oorspronkelijke toiletvenster loopt.

 

Links De tweelichten op de verdieping zijn beide oorspronkelijk, waarbij de raamdelen zijn opgedikt ten behoeve van het plaatsen van isolatieglas.

Rechts Linker zijgevel, conform de oorspronkelijke opzet. De bakstenen trede is nog oorspronkelijk. Deze gaf voorheen toegang tot een terrasje (ter hoogte van de plint).

De achtergevel van nummer 9 (en 11).

Links Oorspronkelijk venster op de begane grond, voorheen opgezet met drie draairamen. De linker tussenstijl en de twee linker draairamen zijn nadien verwijderd. Het rechter draairaam is vernieuwd. Op de verdieping zit een oorspronkelijk tweelicht, waarbij de raamdelen zijn opgedikt ten behoeve van het plaatsen van isolatieglas.

Rechts Oorspronkelijk deurkozijn, inclusief zijlicht en bovenlicht. De deur is in de loop van de tijd vervangen. De stoep is bij nummer 9 nog conform de oorspronkelijke situatie.

Linker tweelicht op de verdieping: de raamdelen zijn opgedikt ten behoeve van het plaatsen van isolatieglas.
Rechts Impressie van de bordestrap, met de onderste vlucht en de oorspronkelijke handrail.

Links Impressie de trap. De bovenste vlucht is door een wijziging in de plattegrond in de keuken komen te liggen.
Rechts Oorspronkelijke handrail bij de bovenste trapvlucht.

Links Blik vanaf het bordes met links de oorspronkelijke trapleuning en rechts de opzet met gesloten balustrade.
Rechts De oorspronkelijke stookplaats in de woonkamer. De kolenkachel is vervangen door een gashaard.

Beschrijving Zweedsestraat 11

 

Hoofdstructuur en dakopbouw

Nummer 11 is het rechter gebouw van een twee-onder-een-kapvolume. Het gebouw telt twee bouwlagen. Er is een lage rondgaande bakstenen plint, opgemetseld in staand verband met een strengpers baksteen. Op deze bakstenen fundering staat de prefab woning. De gevels zijn opgetrokken in een houten frame, betimmerd met verticaal geplaatste schroten met Rhombusprofiel. De verdieping kraagt ietwat uit ten opzichte van de begane grond. De begane grond is in een donkerbruine kleur geschilderd, de verdieping is crèmewit. De gevelindeling van voor- en achtergevel is nog conform het oorspronkelijke plan. De zijgevel is in de loop van de tijd gewijzigd. Tegen de achtergevel is nadien een volumebrede aanbouw gerealiseerd. Het dak is gedekt met rode OVH-pannen. Op het achterste dakschild liggen twee later geplaatste dakramen. Het dak heeft een bescheiden overstek, betimmerd met vlakke boeidelen. Aan de voor- en achterzijde zit een zinken bakgoot. Op de nok staan twee bakstenen schoorstenen, rechts horende bij de stookplaats in de woonkamer, links horende bij het fornuis in de keuken. De laatste wordt gedeeld met het buurpand.

 

Westgevel (voorgevel)

De voorgevel volgt de opzet van de plattegrond. De onderste dertig centimeter van de gevelbekleding is in de loop van de tijd vervangen door een horizontale beplating. Deze loopt deels door over de bakstenen plint, waardoor nog maar twee van de vijf metsellagen zichtbaar zijn. Vóór de entree staat een stoep met grote luifel. Het lessenaardak van de overkapping is geschoord en is afgedekt met bitumen. De opzet is niet oorspronkelijk. Voorheen rustte de luifel op twee staanders. De opzet van de stoep is in de loop van de tijd gewijzigd, waarbij de bovenste trede is verbreed (oorspronkelijk even breed als de deur). De stoep is belegd met betontegels. De moderne deur is gevat in het oorspronkelijke kozijn. Meteen naast de deur zit, onder de luifel, een oorspronkelijk toiletraampje. Het grote woonkamervenster is onverdeeld en heeft aan de bovenzijde een dauerluftung. Oorspronkelijk zat hier een drieruits venster, voorzien van drie draairamen. Het betreft hier het oorspronkelijke kozijn (grotendeels achter de gevelbekleding gelegen en bescheiden lekdorpel), waarbij in een later stadium de tussenstijlen en de drie draairamen zijn verwijderd. In de linker as zit een oorspronkelijk smal venster met draairaam. Het raam is voorzien van isolatieglas, waarbij het raamdeel is opgedikt met een opdeklijst. Hierbij zijn ook zwaardere scharnieren geplaatst. Op de verdieping zitten twee oorspronkelijke tweelichten, opgezet als twee draairamen met daartussen een smalle stijl. De raamvleugels draaien naar buiten en vallen volledig weg in het kozijn.

 

Zijgevel (rechts)

Ook hier is het onderste gedeelte van de gevelbekleding vervangen door horizontaal geplaatst plaatwerk dat deels over de bakstenen plint loopt. Op de begane grond zit links een onverdeeld venster met vast raamdeel. Het venster heeft een rolluik. Oorspronkelijk zat hier een kozijn met tuindeur, dat toegang gaf tot een terras. Het terras en de bakstenen trede zijn verdwenen. De gevel is verder volledig blind.

 

Achtergevel

De achtergevel heeft nog de oorspronkelijke opzet. De begane grond is aan het zicht onttrokken achter een pandbrede aanbouw. Niettemin is de opzet van de achtergevel nog gaaf behouden. Links zit het woonkamervenster. Deze is opgezet met een vaste ruit links en een draairaam rechts. Oorspronkelijk zat hier een drieruits opzet, voorzien van drie aparte draairamen. Het venster is in de loop van de tijd volledig vernieuwd (kozijn is breder (niet deels achter de betimmering) en de lekdorpel is dikker). Geheel rechts, ter plekke van de keuken zit een oorspronkelijk deurkozijn met enkele deur, rechts een smal venster met houten borstwering en aan de bovenzijde een kozijnbreed, laag bovenlicht. De deur is in de loop van de tijd vervangen. Ook de stoep vóór de deur is in de loop van de tijd vernieuwd. Op de verdieping zitten de twee oorspronkelijke tweelichten met naar buiten draaiende raamvleugels. Ter plekke van het bordes van de trap zit een klein vierkanten venster, eveneens opgezet als draairaam.



Interieur

In het interieur is een aantal karakteristieke, waardevolle elementen behouden. De trappartij aan het eind van de brede gang is opgezet als bordestrap, uitgevoerd in naaldhout. Ze heeft een gesloten trapleuning die op de verdieping als balustrade rond het trapgat doorloopt (beide nadien met schrootjes betimmerd). Bij beide vluchten zit nog de oorspronkelijke houten leuning tegen de muur. In de woonkamer staat de bakstenen schouwmantel met rookkanaal. Uit vergelijkingen met andere Zweedse woningen, weten we dat hier een kolenkachel tegen stond geplaatst. Zoals in de algemene inleidende tekst is aangegeven, heeft deze schouw een belangrijke constructieve functie. Bij nummer 9 is de oorspronkelijke mantel nog behouden. Ze is nadien wel gepleisterd. De waarde van de stookplaats zit met name in het gegeven dat ze een belangrijk constructief element van de woning vormt. In de hal bevindt zich de herinneringsplaquette uit 1954, waarop wordt vermeld dat de woning door het Zweedse Rode Kruis is geschonken. Deze zit niet op de oorspronkelijke locatie.

Voorgevel en zijgevel Zweedsestraat 11. De hoofdopzet van de voorgevel is nog conform het oorspronkelijke plan.

Links Venster in de linker beuk. Het oorspronkelijke draairaam is voorzien van isolatieglas en opdeklijsten. Hierbij zijn ook de scharnieren vernieuwd.
Rechts De tweelichten op de verdieping zijn beide oorspronkelijk.


Links De zijgevel, gezien vanaf Klaverblokken.
Rechts De voormalige terrasdeur in de zijgevel is vervangen door een venster. De breedte is conform de breedte van de oorspronkelijke gevelopening. Het terras en de bakstenen trede zijn ook verdwenen.

Links De achtergevel van nummer 11 (en 9). Tegen de achtergevel is een pand brede tuinkamer gerealiseerd.
Rechts Oorspronkelijk deurkozijn, inclusief zijvenster en bovenlicht. De deur is vernieuwd. De deur ligt nu inpandig.

Links Het woonkamervenster is in de loop van de tijd in zijn geheel vervangen.
Rechts Oorspronkelijk tweelicht op de verdieping. Links het oorspronkelijke bordesvenster (trappenhuis).

Links Oorspronkelijke stookplaats. De mantel is in een later stadium gestuct, waarbij het stookgat is dichtgezet.
Rechts Onderste trapvlucht van de bordestrap, met oorspronkelijke handrail.

Links Oorspronkelijke handrail bij de bovenste trapvlucht
Rechts Halfhoge borstwering bij het trapgat: oorspronkelijk, maar betimmerd met schrootjes

Plaquette ter herinnering aan de schenking van de woning. Deze zit niet meer op de oorspronkelijke locatie

Bronnen

·         Veldwerk 18 november 2022

·         www.ruimtelijkeplannen.nl

·         www.topotijdreis.nl

·         www.kadaster.nl

·         www.westbrabantsarchief.nl (foto’s bouw vergelijkbare woningen).

·         www.hedlundstimber.se

·         Anefo Fotocollectie Rijksvoorlichtingendienst en Jaap Doeser (ontvangen van gemeente).

·         Lock, J., Huizen van Hout. Woningen geschonken na de watersnoodramp, Ouwerkerk 2018.

·         Back, A. de, et al (Dorp, Stad en Land), Geschenkwoningen watersnoodramp 1953. In kaart en beeld: Zuid-Holland en Zeeland, Rotterdam 2021.

·         Jansen, G.W. “Woningen voor de watersnoodgebieden. Een overzicht van de buitenlandse

schenkingen en hun bestemmingen“, in: Bouw, nr 15, 1954.

·         Nouwens, M, Grand Tour naar het Noorden : de relaties tussen de Nederlandse en Noordelijke architectuur 1890-1965 in een vergelijkend perspectief (proefschrift), Leiden 2018, pp.209-210.

Kerkstraat 19
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderd woonhuis, volgens een vermelding op de gevellijst gebouwd in 1890. Het pand dat aan de rechterzijde een eenlaagse, aanbouw onder een platdak heeft, is gebouwd onder invloed van de neorenaissance van rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping. Het pand heeft een zadeldak met gesmoorde kruispannen. In het dakvlak zijn twee dakramen aangebracht. Over de gevels verspreid bevinden zich in het plint diverse ventilatieopeningen.

 

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De voorgevel is gedecoreerd met gepleisterde speklagen, heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten met een gevellijst met bakgoot. Het pand is toegankelijk via een hardstenen stoep met trede en bestaat uit een toegangsdeur met siersmeedwerk en een drieruits bovenlicht. Rechts van de entree bevindt zich een kozijn met een recent aangebracht klepraam met imitatie roedenverdeling en een bovenlicht met zesruits roedenverdeling. Links van de toegangsdeur twee identieke zesruits schuifvensters. Deze vensters kunnen worden geblindeerd met rolluiken in geprofileerde kasten. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel. Hieronder bevindt zich een gepleisterde decoratie. De gevelopening hebben een segmentboog met aanzetstenen en een sluitsteen met een diamantkop. Het boogveld boven de entree is gevuld met siertegelwerk. Linker- en rechterzijgevel De linker- en rechterzijgevels zijn gepleisterde tuitgevels voorzien van muurankers en eindigen met een klein dakoverstek en schoorsteen. In de linker gevel bevindt zich op verdiepingsniveau een klein venster en een venster met een roedenverdeling. Aanbouw De aanbouw aan de rechterzijde heeft een plat dak en schoorsteen en wordt afgesloten met een geprofileerd boeiboord. Door het dak breekt een schoorsteen heen. Aan de voorzijde bevindt zich een zesruits schuifvenster dat kan worden geblindeerd meteen rolluik dat in een geprofileerde kast kan worden opgerold. De rechterzijgevel van de aanbouw is gedeeltelijk gepleisterd/geschilderd, heeft op maaiveldniveau een venster dat duidt op een kelder(tje) en ter hoogte van het gepleisterde deel een venster.

Kadastrale gegevens

Kerkstraat 53
Monumentennummer: 06.01 Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Rooms katholieke basiliek, in oorsprong gebouwd in 1874. Tijdens de tweede wereldoorlog werden de toren en een deel van het schip opgeblazen. In 1950 onder leiding van J. de Lint, architect te Breda, is de huidige verschijningsvorm tot stand gekomen. De kerk is eigendom van de Parochie H. Antonius van Padua. Kerk die sinds 1870 in Lepelstraat een parochie in stand heeft gehouden. Voor de kerk staat een zandstenen beeld op een sokkel ter nagedachtenis aan de gesneuvelde in de Tweede Wereldoorlog. De drie beukige basiliek heeft een lengte van negen travee met aan de entreezijde een aanbouw onder de lessenaarsdak en aan de achterzijde een halfrond koor met zeven steunberen. Dee gevels zij gebouwd van rode baksteen in kruisverband en hebben accenten van zandsteen op de gevelhoeken, de beëdiging van de gevels en de afzaten op de steunberen. De daken zijn gedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De omlijsting van de vensters, de lijst ter hoogte van de goot en de details van de vensters zijn gemaakt van kunststeen.

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De entree wordt gevormd door een hardstenen trap die via drie rondbogen leidt naar een open ruimte. In deze ruimte bevinden zich de toegangsdeuren. De rondbogen worden aan de bovenzijde afgesloten


met kunststenen band. Links en rechts van de entree zijn twee rondboogvormige gevelopeningen aangebracht met een bakstenen vensterdam. Aan de boven- en onderzijde zijn de bogen met elkaar verbonden door kunststenen band, die als aanzetsteen de bovenzijde afsluit. Aan de onderzijde sluit deze aan bij de afzaat van metselwerk. De gevel wordt afgesloten door een band die samen is gesteld van zand- en kunststeen en waarin de bakgoot is opgenomen. De voorgevel boven het lessenaarsdak heeft een groot rond raam dat gedecoreerd is met een zandstenen omlijsting en een ruitvormige kunststeen indeling heeft. De gevel wordt afgesloten met een hardstenen gevellijst waarboven zich een fronton bevindt. In het timpaan is de wijzerplaat met wijzers aangebracht. In de nok van het dak aan de voorzijde van de kerk is een kruis aangebracht. Ter hoogte van de be�diging van het lessenaarsdak is een terugliggend gemetseld gevelvlak zichtbaar met een hardstenen afdeklijst dat de vorm heeft van een aansluiting van de zijbreuk aan het schip. Zijgevels Linker- en rechtergevel bestaan uit negen travee�en zijn nagenoeg identiek. Afwijkende delen worden hierna besproken. De gevel is verjongt op maaiveld niveau en is ter plaatse afgedekt met een zandstenen band. De travee�worden gescheiden door een drie maal verjongde steunbeer en wordt afgedekt met een afzaat. In dot deel van de gevel bevinden zich twee rondboogvormige gevelopeningen met glas- in- lood. Aan de onderzijde bevindt zich een bakstenen afzaat die een zandstenen lekdorpel heeft. Deze gevel wordt afgesloten met een uitgetande bakstenen- en een zandstenen geprofileerde gevellijst, waarin de bakgoot is opgenomen. Ter plaatse van het schip (waar het lessenaarsdak aansluit aan de opgaande muur) bevindt zich een rondboogvormige terugliggend gevelvlak waarin twee rondboogvormige vensters zijn aangebracht. De boogtrommel is gevuld met metselwerk.

De vensters zijn afgedekt met een kunststof plaat. De gevel wordt

afgesloten met een uitgetande architraaf en een hardstenen geprofileerde lijst waarin de bakgoot is opgenomen. Tussen de achtste en de negende travee is een klokkentoren tegen de gevel gebouwd die door de gevellijst breekt. Ter hoogte van het dak is een klok zichtbaar. De toren is afgedekt met een zadeldakje van gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Tegen de linkerzijgevel is ter plaatse van de vierde en vijfde travee een �laagse aanbouw gebouwd met een deur en enkele vensters. Tegen de rechterzijgevel is ter plaatse van de tweede en de derde travee een �laagse aanbouw gebouwd. Achtergevel. De achtergevel van de zijbeuken wordt gevormd door een aanbouw met een lessenaarsdak met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Boven dit dak bevinden zich drie rondboogvormige gevelopeningen met glas- in lood, aanzetstenen en een bakstenen afzaat met lekdorpel. Dit deel van de gevel wordt afgesloten met een gevellijst zoals bij de zijgevels. Hierboven bevindt zich een terugliggend gemetseld gevelvlak met een afdeklijst dat de vorm heeft van de aansluiting van de zijbeuk aan het schip. Koor Tussen de zeven steunberen bevinden zich vijf rondboogvormige vensters. Deze zijn dichtgezet met kunststof platen. Het koor wordt afgesloten met een gevellijst zoals bij de zijgevels. Hierboven bevindt zich de achterzijde van het schip dat blind is en wordt afgesloten met een gevellijst zoals bij de zijgevels. In de gevel boven de gevellijst is een rondboogvormig venster geplaatst met een sluitsteen en aanzetstenen. Dit geveldeel wordt afgesloten met een hardstenen geprofileerde band.

Kadastrale gegevens

I1333

Kerkstraat 61
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Woohuis dat gebouwd is aan het einde van de 19de eeuw onder invloed van de neorenaissance met strakke rode verblend bakstenen in kruisverband. De zij- en achtergevels zijn van een minder strakke rode baksteen gebouwd. Voor het pand bevindt zich een hardstenen stoep. Op de hoek van de voor- en de linker zijgevel bevinden zich nog de gesmede ogen en een fragment van verwijderd ijzeren hek. Het pand bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardak dat gedekt is met kunststenen leien in rijndekking. In de nok, die evenwijdig aan de straat loopt, zijn twee schoorstenen geplaatst. Aan de linkerzijde is aan de achtergevel een �laagse aanbouw met een plat dak gebouw. De risaliet in de voorgevel wordt afgesloten door een Vlaamse gevel met dakoverstek. Links en rechts aan de voorgevel bevinden zich twee lisenen en voor het gehele pand een hardstenen stoep.

 

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De gevel heeft een hardstenen plint en word afgesloten met een gevellijst met gepleisterde architraaf. In het fries bevinden zich gepleisterde Franse lelies. De geprofileerde bakgoot, die ter hoogte van de risaliet uitspringt, wordt ondersteund door geprofileerde klossen. Aan beide zijden ter hoogte van de liseen bevinden zich telkens twee decoratieve consoles. Over de gehele voorgevel bevinden zich speklagen van gele bakstenen. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel met daaronder een hardstenen sierstuk. Aan de bovenzijde worden deze gevelopeningen afgesloten met een segmentboog van gele bakstenen strekken- en koppenlagen met aanzetstenen en een decoratieve akroterie. Aan beide zijden van de risaliet bevindt zich een getoogd omgedeeld schuifvenster met in het bovenlicht glas in lood en een hardstenen lekdorpel. De vensters kunnen worden geblindeerd met een houten rolluik. In de risaliet bevindt zich een boogvormig opening een ondiep portiek met een hardstenen trede, een kozijn met paneel deur met siersmeedwerk en een ongedeeld bovenlicht met glas in lood. Op de verdieping bevindt zich een recent gewijzigd kozijn met draairaam en een bovenlicht, eindigend met een dakoverstek. Ook de wangen van de dakkapel zijn gedekt met kunststenen leien. Linker en rechter zijgevel Deze gevels eindigen met een dakoverstek op klossen met een decoratieve windveer. Zowel de linker als de rechter zijgevel hebben op verdiepingsniveau een venster onder een segmentboog. In de linker zijgevel bevinden zich op de begane grond een venster en twee ronde ijzeren vensters met roedenverdeling.

Kadastrale gegevens

Kerkstraat 69
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderijcomplex, bestaande uit een woonhuis met schuur dat in twee bouwfasen tot stand is gekomen. De schuur dateert uit het begin van de 19de eeuw. Het woonhuis en het tussenlid hebben door een verbouwing in 1951 de huidige verschijningsvorm gekregen. Deze vertonen invloeden verbonden en die van de openbare weg wordt gescheiden door een tuin met sierhekwerk. Woonhuis en tussenlid Het woonhuis en het tussenlid zijn gebouwd van rode baksteen in wildverband. Het woonhuis bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping die wordt afgesloten met een zadeldak dat gedekt is met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De nok loopt evenwijdig met de straat en heeft aan beide zijden een forse schoorsteen. Voorgevel De voorgevel heeft twee vensters met een niet authentieke roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gevellijst met een getande architraaf en een geschilderde fries met sierelementen. De gevel wordt afgesloten met een geprofileerde bakgoot op klossen. Aan beide zijden van de gevel wordt de goot, die gekornist is, gedragen door uitgetand metselwerk.

 

Aanvullende omschrijving

Linker zijgevel In de linker zijgevel bevinden zich op de begane grond en op de verdieping twee vensters. De gevel wordt afgesloten met een gemetselde rollaag waarop de pannen zijn gelegd. Rechter zijgevel In de rechterzijgevel bevinden zich op de begane grond een venster en een toegangsdeur met bovenlicht. Deze gevelopening is afgewerkt met een kunststenen omlijsting. Op de verdieping bevinden zich twee vensters. De gevel wordt afgesloten met een gemetselde rollaag waarop de pannen zijn gelegd. Achtergevel Tegen de achtergevel is het tussenlid gebouwd, dat een zadeldak heeft dat haaks op het woonhuis staat. In de linker zijgevel van het tussenlid bevinden zich een toegangsdeur en twee vensters. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot. De rechterzijgevel van het tussenlid is niet vanaf de openbare weg zichtbaar. De achtergevel van het tussenlid grenst aan de schuur. Schuur De schuur is gebouwd van rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak met wolfeinden, dat haaks op de straat staat en gedekt is met zwarte betonpannen. In de voorgevel bevinden zich een grote dubbele toegangsdeur onder een latei waarboven zich een segmentboog bevindt. Tussen de deuren en segmentboog is een venster met waaiervormige roedenverdeling aangebracht. Links van deze toegang bevindt zich een rondboogvormig stalen stalraam met waaiervormige roedenverdeling, een rollaag en een lekdorpel. Rechts van de hoofdtoegang bevindt zich een toegang onder een stalen latei. Aan de rechterzijde van deze gevel is het tussenlid aangebouwd. Over de gevel, die ter plaatse van het wolfeind wordt afgesloten met een mastgoot, zijn ankers zichtbaar. In de linkerzij gevel van deze schuur bevinden zich drie toegangen met dubbele deuren en zes rondboogvormig stalen stalraam met waaiervormige roedenverdeling. Een rollaag en een lekdorpel in deze gevel is zichtbaar dat drie gevelopeningen zijn dichtgemetseld. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot. De rechter zijgevel en de achtergevel zijn vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Kadastrale gegevens

Kerkstraat 57
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Voormalig patronaatsgebouw gebouwd in begin van de 20ste eeuw en opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband, bestaande uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een schilddak met op de hoeken van de nok pironnen. Het dak is gedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In het dakvlak boven de voorgevel bevinden zich twee dakramen. Het pand is in 1947 van de openbare weg gescheiden door de bouw van een stenen muurtje met ezelsbrug en anderhalfsteens verzwaringen. In 1949 werd het gebouw tijdelijk ingericht als noodkerk, naar een ontwerp van architect J. de Lint. Tegen oorspronkelijke bouwmassa is aan weerszijden en gedeeltelijk aan de achterzijde nieuwbouw gebouwd die niet beschermenswaardig is.

Alleen het oorspronkelijke hoofdgebouw met erfscheiding is beschermenswaardig.

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De gevel heeft een hardstenen plint en wordt afgesloten met een gekorniste bakgoot op geprofileerde houten klossen. Over de gehele gevel lopen speklagen van gele vaksteen, die ter hoogte van de onderzijde van de vensters over gaan in hardstenen lekdorpels en aan de bovenzijde in decoratieve lateien. De risaliet in de voorgevel heeft in de top een nis met aanzet- en sluitstenen en wordt aan de bovenzijden afgesloten door een hardstenen lijst met opzetstuk en schouderstukken. In de nis bevindt zich een beeld op een sokkel. In de risaliet bevindt zich op begane grondniveau in een ondiep rondboogvormig portiek een dubbele toegangsdeur met bovenlicht met achtruits roedenverdeling. De rondboog heeft een hardstenen aanzetstenen. Boven het portiek is de naam DE LEPELAAR in tegelwerk aangebracht. Aan beide zijden van de risaliet op de begane grond en de verdieping, bevinden zich twee vensters en boven de toegang een venster. De vensters hebben een gedeeld onderraam en in het bovenlicht een klepraam. Van alle vensters is de indeling recent gewijzigd. Linker- en rechter zijgevel Aan de rechter, linker- en een deel van de achtergevel is aan aanbouw gebouwd, die niet voor bescherming in aanmerking komen. De linkerzijgevel heeft een rollaag en bevat diverse muurankers. De gevel wordt afgesloten met getand metselwerk waarop een bakgoot rust. Achtergevel De achtergevel heeft op begane grondniveau een segmentboogvormig kozijn met een toegangsdeur en een bovenlicht onder een gemetselde segmentboog. Links daarvan en op de verdieping zes vensters met gewijzigde indeling; een gedeeld onderraam en in het bovenlicht een klepraam. Boven de entree bevinden zich vier smalle vensters, die aan de bovenzijde worden afgesloten met segmentboogvormig metselwerk. Rechts daarvan een klein, dichtgemetseld segmentboogvormig venster. Alle vensters hebben een hardstenen lekdorpel.

Kadastrale gegevens

Kerkstraat 71
Lepelstraat

Architect

J. Franssen

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

18e eeuwse dorpswoning onder dwars, met pannen belegd zadeldak tussen zijtopgevels. In de gepleisterde voorgevel Empire schuiframen (zesdelig) en jaarankers 1765.

Aanvullende omschrijving

Kadastrale gegevens

Kerkstraat 72
Monumentennummer: 06.15 Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Woonhuis, gebouwd onder invloed van de Delftse school architectuur, in de jaren '30 van de 20e eeuw. Het pand bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping in de een in hoogte verspringend samengesteld zadel- en schilddak, die gedekt is met rode kleine Romaanse pannen. Het woonhuis is gebouwd van rode baksteen in Vlaams verband en heeft op maaiveldniveau gemetselde ventilatie openingen. Aan de linkerzijde van het pand bevindt zich een korte oprijlaan

 

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De voorgevel bestaat uit een linkerdeel dat wordt afgesloten met een dakoverstek met bakgoot en een rechter deel met een topgevel, die aan de rechterzijde wordt afgesloten met een iets terugliggende gemetselde hoge schoorsteen. Aan de bovenzijde van de schoorsteen zijn drie sier elementen aangebracht. De gevelopeningen hebben keramische lekdorpels en worden aan de bovenzijde afgesloten met een rollaag. Linkerdeel In het linkerdeel bevindt zich op de begane grond een samengesteld kozijn met twee stijlen en ongedeelde vensters en een kalf met in de bovenlichten decoratief glas- in- lood. Rechterdeel In de topgevel bevindt zich vlak boven het dakoverstek van het linkerdeel, eveneens een klein dakoverstek met bakgoot. Op de begane grond bevindt zich een entree en een samengesteld kozijn met twee stijlen en ongedeelde vensters. Boven deze vensters is een luifel aangebracht met daarboven een kozijn met vier bovenlichten met decoratief glas- in- lood. Op de verdieping bevindt zich een samengesteld kozijn met twee stijlen en drie ongedeelde vensters. Linker zijgevel De linkerzijgevel heeft aan de rechterzijde een rechthoekige erker. Links en rechts een ongedeeld venster en aan de voorkant van de erker een samengesteld kozijn met twee verticale stijlen en drie vensters. Direct boven het kozijn een dubbele lijst als dakoverstek met bakgoot. Links van de erker bevindt zich onder het dakoverstek een samengesteld kozijn met vier ongedeelde vensters. Aan weerszijden van deze vensters bevindt zich een gemetselde schoorsteen die door het dakoverstek heen breken.

Links van dit gevelvlak loopt het dak door tot net boven begane grond niveau. Rechterzijgevel De rechterzijgevel grenst aan het naastgelegen pand. Achtergevel. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Kadastrale gegevens

I152

Kerkstraat 84
Monumentennummer: 06.18 Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Voormalig parochiehuis, school en thans gemeentehuis 'St. Antonius', gebouwd in het eerste kwart van de 20e eeuw. In 1952 is het parochiehuis intern verbouwd, terwijl het in 1964 wederom een in- en externe verbouwing onderging. Tijdens deze laatste verbouwing is onder andere de linkeraanbouw verwijderd ( die dezelfde architect had als bestaande rechteraanbouw). Het pand bestaat uit een bouwmassa met een rechthoekige plattegrond en een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt en een bouwmassa met rechthoekige plattegrond met zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. De daken zijn gedekt met donkere kunststenen pannen. Aan de linker- en rechterzijde is een éénlaagse aanbouw met plat dak gebouwd. De aanbouw aan de linkerzijde is niet beschermingswaardig, terwijl de aanbouw aan de rechterzijde hierna als onderdeel van het monument beschreven wordt. Het pand is opgetrokken uit rode baksteen met een donkerrood trasraam in kruisverband, gedecoreerd met speklagen van donker rode baksteen en bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping.

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De gevel heeft een topgevel risaliet met lisenen en wordt afgesloten met een rondom lopende bakgoot op geprofileerde houten klossen. De gevelopeningen zijn aan de bovenzijde afgesloten met een rollaag en hebben gemetselde lekdorpels waaronder een decoratief element is aangebracht, in de bovenlichten bevindt zich een driedelig horizontale roedenverdeling. In de risaliet bevindt zich de toegang met dubbele paneeldeuren en een ongedeeld bovenlicht in een ondiep portiek. Boven de toegang is een balkon met gemetselde balustrade aangebracht. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een samengesteld kozijn met openslaande deuren die toegang geven tot het balkon. In de bovenlichten is een driedelige roedenverdeling aangebracht. Linker- en rechterzijgevel Aan de rechterzijgevel is aan de voorzijde en aan de linkerzijde over de gehele gevel op de begane grond een aanbouw gebouwd, die niet voor bescherming in aanmerking komen. De gevels bestaan uit zeven gevelvlakken die gescheiden worden door een penant en aan de bovenzijde zijn afgesloten met getand metselwerk. In deze gevelvlakken zijn in de linkerzijgevel stalen ramen zichtbaar en in de rechterzijde zijn deze stalen ramen vervangen door kunststof vensters, De gevel wordt afgesloten met een bakgoot op klossen. Achtergevel De achtergevel is gepleisterd en op de begane grond blind, Op de verdieping een dicht gezette vensteropening.

 

Kadastrale gegevens

I1419

Kerkstraat 86-86a
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Dit woonhuis is volgens een hardstenen opzetstuk op de gevel gebouwd in 1917 onder invloed van de neorenaissance en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping. Aan de achterzijde bevindt zich op begane grondniveau een eenlaagse aanbouw. Het pand is gebouwd van rode baksteen in kruisverband en heeft ter plaatse van de voorgevel een hardstenen plint en ter plaatse van de zijgevels een gepleisterde plint. Het pand heeft een plat dak met dakschilden, die gedekt zijn met kunststenen leien in rijndekking. In het dak een dakkapel met lessenaarsdak, en in het dakvlak boven de rechterzijgevel een dakkapel geplaatst. Het pand is van de openbare weg gescheiden door een tuin. In 1957 is het pand door een interne verbouwing gesplitst in twee woningen. Voorgevel Het linkerdeel van de voorgevel is uitgevoerd als lijstgevel en wordt afgesloten met een hoofdgestel met gepleisterd architraaf en in het fries met siermetselwerk van gele en rode bakstenen. Het rechterdeel van de voorgevel heeft op de begane grond een driezijde erker met balkon en is uitgevoerd als een doorgemetselde risalerende tuingevel met hardstenen opzetstuk met het jaartal 1917. Het siermetselwerk in het fries van het linkerdeel van de gevel, loopt door in de balustrade van het balkon. De gevelopeningen in de voorgevel eindigen aan de onderzijde met gepleisterde, hardstenen lekdorpels, aan de bovenzijde vanaf de wisseldorpel een decoratieve omlijsting van gele baksteen, een gepleisterde latei en aanzetstenen. Boven de latei bevindt zich een segmentboog, waarvan het boogveld is gevuld met metselwerk. Links van de toegangsdeur, toegankelijk via een hardstenen stoep en met siersmeedijzer raamwerk en zesruits bovenlicht, bevinden zich twee schuifvensters. Rechts van de toegang, in de driehoekige erker, drie schuifvensters. Alle schuifvensters hebben een bovenraam met zesruits roedenverdeling, een ongedeeld onderraam en kunnen worden geblindeerd met rolluiken. In de bovenlichten is geel gekleurd klas geplaatst. Op de verdieping in de risaliet een balkon en een in hoogte verspringend kozijn met in het midden een deur met achtruits bovenlicht en aan weerszijden een ongedeeld vensten. De tuitgevel eindigt met een hardstenen deklijst. Linkerzijgevel De linkerzijgevel heeft een toegangsdeur en venster en eindigt met een boeiboord. In het dak bevindt zich een schoorsteen en een recent geplaatste dakkapel met plat dak. In het dakvlak bevindt zich een schoorsteen. In de aanbouw bevinden zich eens schoorsteen en twee gevelopeningen. Rechterzijgevel De rechterzijgevel is blind. De goot is is om de voorgevel gekomist. Over de gevel zijn muurankers zichtbaar en wordt afgesloten met boeiboord. In het dak bevindt zich een recent gebouwde dakkapel. Aan weerszijden van de dakkapel breekt een schoorsteen door de kap heen. Achtergevel In de aanbouw aan de achtergevel bevindt ziche en gevelopening. Voorts is de achtergevel niet vanaf de openbare weg zichtbaar.

Aanvullende omschrijving

Kadastrale gegevens

Kerkstraat 88
Monumentennummer: 06.04 Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderd vrijstaand woonhuis, van de openbare weg gescheiden door een tuin met ijzeren hek met hardstenen palen. Rechts van het pand bevindt zich een smalle oprijlaan. Achter het woonhuis bevinden zich twee bijgebouwen, waarvan er één vermoedelijk dienst doet als garage. De bijgebouwen zijn vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar. Het woonhuis is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd van rode baksteen in kruisverband met een trasraam en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een samengesteld schilddak. Het dak ligt deels evenwijdig en deels haaks aan de openbare weg. Aan de achterzijde bevindt zich een eenlaagse aanbouw onder een zadeldak. De daken zijn gedekt met kunststenen leien in rijdekking en hebben een bakgoot op een dakoverstek op geprofileerde klossen. In het linkerdakvlak bevindt zich een piron en een rondboogvormige dakkapel met plat dak en, waar de nok overgaat in een wolfeind, een schoorsteen. In de dakvlakken aan de rechterzijgevel bevinden zich twee schoorstenen. In het zadeldak van de aanbouw in de nok één schoorsteen. De vensters hebben ongedeelde schuifvensters met in het bovenlicht geel gekleurd gefigureerd glas en op de begane grond een houten rolluik. De vensters hebben aan de onderzijde een hardstenen lekdorpel en aan de bovenzijde een rollaag die evenals het metselwerk aan de zijkanten van de vensters gedecoreerd zijn met gele en rode baksteen.

 

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De linkervoorgevel wordt afgesloten met een architraaf en geprofileerde fries met daarin siermetselwerk. In de linkergevel bevinden zich recht van de toegang met authentieke deur, een ongedeeld bovenlicht en een hardstenen stoep, twee vensters. De rechtervoorgevel risaleert en heeft een driezijdige erker met op de begane grondniveau in elk erkerblak een venster. Op verdiepingsniveau bevindt zich in het venster aan de voorzijde openslaande ramen onder een ongedeeld bovenlicht en in de zijvlakken een venster. In de voorgevel bevinden zich vlak boven maaiveldniveau diverse ventilatieroosters. Daarboven bevindt zich een gemetselde rollaag. Linkerzijgevel Op begane grondniveau bevinden zich twee- en op verdieping niveau bevindt zich meer venster. Rechter zijgevel en aanbouw Aan de achterzijde loopt het dakvlak onder een hoek van ongeveer 130 graden naar benden af. Op begane grondniveau bevinden zich twee venster, en op verdiepingsniveau een venster met openslaande ramen onder een ongedeeld bovenlicht en rechts daarvan een kleiner venster. De zijgevel van de aanbouw aan de achterzijde is blind en eindigt met een bakgoot. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Kadastrale gegevens

Kladde 3
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderijcomplex, gebouwd einde van de 19e eeuw en bestaande uit een woonhuis met aangebouwde bijkeuken en een schuur. Het gebouw is te bereiken via een oprijlaan die aan de openbare weg wordt gemarkeerd door twee gemetselde kolommen met een ijzeren hek. Vanwege ingrijpende verbouwingen aan de schuur zin de monumentale waarden dusdanig gewijzigd dat dit onderdeel van het complex niet meer beschermingswaardig is. Woonhuis met aangebouwde bijkeuken en bakhuisje. Het woonhuis heeft een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat evenwijdig aan de weg loopt en gedekt is met gesmoorde verbeterende Hollandse pannen. Het zadeldak is aan beide zijden ingeklemd tussen tuitgevels die zijn afgewerkt met een gemetselde rollaag en een schoorsteen in de nok. Het pand is gebouwd van geel baksteen in een kruisverband en wordt van de openbare weg gescheiden door een tuin. Voor het huis bevindt zich een stoep die is afgezet met hardstenen kolommen en smeedijzeren kettingen.

 

Aanvullende omschrijving

Voorgevel De voorgevel is een lijstgevel en heeft een gepleisterde plint. Links en rechts van de toegang bevindt zich een T -venster met een bovenlicht decoratief glas- in- lood. De vensters hebben een rollaag en een hardstenen lekdorpel en kunnen worden geblindeerd met luiken. De toegang wordt gevormd door een deur met bovenlicht die ingeklemd izijn tussen pilasters en worden afgesloten met een lijst van consoles. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met architraaf, gepleisterde fries en een geprofileerde bakgoot. Linkerzijgevel. De linkerzijgevel heeft


een gepleisterde plint en vier ongedeelde schuifvensters met in de bovenlichten decoratief glas- in- lood. De vensters kunnen worden geblindeerd met houten luiken. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een venster met niet authentieke indeling, De vensters hebben strekkenlaag en een hardstenen lekdorpel. Rechterzijgevel De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint en vier ongedeelde schuifvensters met in de bovenlichten decoratief glas- in- lood. Op de verdieping bevinden zich twee vensters met niet authentieke indeling, De vensters hebben strekkenlaag en een hardstenen lekdorpel.

Achtergevel en tussenlid. De achtergevel is grotendeels aan het zicht vanaf de openbare weg onttrokken. Zichtbaar is het tussenlid dat bestaat uit een begane grond en een zolder onder een zadeldak dat haaks op het woonhuis staat en gedekt is met gesmoorde tuile-du Nord pannen. In de linkerzijgevel van dit tussenlid bevinden zich een entree en een venster. De achtergevel van het tussenlid is een tuitgevel ,et een gemetselde rollaag. Direct naast de achtergevel is een aanbouw gebouwd die onderdeel is van de schuur.

 

Kadastrale gegevens

M134

Kladde 21
Monumentennummer: 06.13 Lepelstraat

Architect

J. Franssen

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderijcomplex dat uit diverse bouwfasen tot stad is gekomen en dan bestaat uit een woonhuis en twee schuren. Het complex wordt van de openbare weg gescheiden door een tuin met een hek en een oprijlaan. De panden liggen met de nokrichting haaks op de weg. Vanwege een ingrijpende verbouwing in het verleden is het gebouw recent verbouwd. Hierdoor zijn de monumentale waarde dusdanig gewijzigd dat dit onderdeel van het complex niet meer beschermingswaardig is.

Aanvullende omschrijving

Schuur 1. Links van het woonhuis bevindt zich een schuur die gebouwd is in het midden van de 19e eeuw. Deze schuur heeft mogelijk een oudere kern. De schuur bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een , in hoogte verspringend, zadeldak met wolfeinden, dat gedekt is met rode Hollandse pannen. De gevels zijn gebouwd in rode baksteen in kruisverband en hebben diverse muurankers. Voorgevel (evenwijdig aan de openbare weg) De voorgevel wordt afgesloten met een gepleisterde band en ter plaatse van het wolfseind met een mastgoot.

Op de begane grond bevinden zich drie rechthoekige gevelopeningen. In de gevelopeningen bevindt zich een dubbele houten schuifdeur en aan weerszijden daarvan een kunststenen stalraam met zesruits roedenverdeling. OP de verdieping bevindt zich een rond venster met kruisvormige roedenverdeling en afgerond met een gemetselde rollaag. Linkerzijgevel. De gevel eindigt met een mastgoot. De gevel heeft ter plaatse van het hoogste deel van de schuur in de linker zijgevel vier segmentboogvormige gevelopeningen met een houten deur. De gevelopeningen worden afgesloten met een rondboog. .Het achterste deel van deze gevel heeft om- en- om twee kunststenen vensters met zesruits roedenverdeling en twee segmentboogvormige gevelopeningen met houten deur en kloppenlaag. Tevens bevinden zich in de gevel twee kleinere segmentboogvormige stalramen. Rechterzijgevel. De rechterzijgevel heeft enkele toegangen met opgeklampte deuren en vensters. Achtergevel. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Schuur 2 Geheel links op het terrein staat een schuur die gebouwd is aan het einde van de 19e eeuw en bestaat uit een begane grond, een zolderverdieping en een zolder onder een mansardedak gedekt met een nooddak van golfplaten. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband, hebben een gepleisterde plint. Voorgevel. De voorgevel is een tuitgevel en wordt afgesloten met een gemetselde rollaag. Ter hoogte van de zijgevels rust de rollaag op uitgetand metselwerk. Op de begane grond bevinden zich twee segmentboogvormige gevelopeningen met in één daarvan een dubbele houten schuifdeur en in de andere een houten deur. Boven de hoge deuren bevindt zich een segmentboogvormig venster met dertienruits roedenverdeling. Rechts van deze hoofdtoegang bevindt zich een rechthoekige toegang en links ervan een segmentboogvormige gevelopening met ijzeren stalraam met zesruits roedenverdeling. Naast de hoge toegangsdeuren bevindt zich een ingemetselde gevelsteen. Op de verdieping zijn drie getoogde gevelopeningen met een ijzeren venster met zesruits roedenverdeling aangebracht. Het boogveld is gepleisterd. In de nok is een pilaster aangebracht met daaronder een rondboogvormig roosvenster dat wordt afgesloten met een rollaag. Vlak daaronder een kleine getoogde gevelopening met een beeldje. De tekst op de gevelsteen en het soort beeldje zijn vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Linker- en rechterzijgevel. Deze gevels worden afgesloten met een mastgoot. Op de begane grond bevinden zich zes kleine rechthoekige gevelopeningen met vensters die worden afgesloten met een gepleisterde band. Achtergevel. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Kadastrale gegevens

M 172

Kladseweg 1
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Boerderij van het Noord-brabantse langgeveltype, onder met pannen belegd zadeldak dat aan de ene zijde tegen een topgevel aansluit, aan de andere zijde afgewolfd is. Dwarsbouw onder zadeldak tegen de lange achtergevel. Alle gevels witgepleisterd; ingang naar uitspringende beuk van de stal dichtgezet. Afzonderlijke schuur met rieten wolfdak; wanden deels van baksteen, deels van gepotdekselde planken.

Aanvullende omschrijving

Kadastrale gegevens

Kladseweg 57
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Voormalige langgevelboerderij '30 van de 20ste eeuw als een zogenaamde wederopbouwboerderij. Het pand bestaat uit een woonhuis en een voormalige stal die door de scheiding in de kap zichtbaar zijn. De voormalige stal is verbouwd tot woonhuis. Het pand is gescheiden van de openbare weg door een tuin met haag. Het pand bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat evenwijdig aan de weg loopt en gedekt is met rode verbeterde Hollandse dakpannen. De zadeldaken zijn ingeklemd tussen tuitgevels die zijn afgedekt met een afgedekte rollaag. In het dakvlak boven de voorgevel van het woongedeelte is een dakkapel geplaatst. De boerderij is gebouwd van rode baksteen in vlaams verband. Voorgevel De voorgevel heeft ter plaatse van het woongedeelte een toegang in een ondiep portiek. De toegang wordt gevormd door een paneeldeur met glasstroken, een segmentboogvormig bovenlicht met waaiervormige roedenverdeling. De gevelopening wordt afgesloten met een eenvoudige rollaag. Rechts van de toegang bevindt zich een samgensteld segmentboomvormig venster met twee stijlen en een kalf. De onderramen zijn ongedeeld en in de bovenlichten bevindt zich een vierruits roedenverdeling. De segmentboog heeft aanzetstenen. Aan de onderzijde bevinden zich een keramisch lekdorpel. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot. In de gevel van de voormalige stal bevindt zich een segementboogvormige opening met aanzetstenen die kan worden afgesloten met opgeklampte deuren. In het bovenste gedeelte van elke deur is een glasopening aangebracht met drie verticale roeden. Aan beide zijden van deze toegang bevindt zich een gevelopening.De linker heeft een vierruits venster met houten lekdorpel (deze is authentiek) en het rechter heeft een venster met een kalf, een ongedeeld onderraam en een uitzetraampje (deze is gewijzigd). Deze gevel wordt afgesloten met een kunststoffen mastgoot. Linker zijgevel (voormalig stalgedeelte) De linker zijgevel is vanaf de openbare weg niet goed zichtbaar. In het deel dat zichtbaar is zijn op de begane grond enkele vensters en drie toegangen onder een segmentboog waargenomen. Voorts is de gevel blind. Rechter zijgevel. De rechter zijgevel van het woongedeelte bevindt zich op de begane grond twee halframen met kalf en op de verdieping drie vensters met kalf en ongedeelde onder ramen en ongedeelde bovenlichten. De segmentboogvormige vensters hebben keramische lekdorpels en kunnen worden geblindeerd met recent geplaatste rolluiken. De achtergevel. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Aanvullende omschrijving

Kadastrale gegevens

Kladseweg 65a
Monumentennummer: 06.12 Lepelstraat

Architect

A. Siebers en W. van Dael

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Gedeeltelijk onder kelderde boerderijcomplex gebouwd in het begin van de 20e eeuw en bestaande uit een woonhuis met aanbouwen en een vrijstaande schuur van de openbare weg gescheiden door een ijzeren hek, een erf en een sloot. Het woongedeelte bestaat uit een woonhuis en twee aanbouwen aan de achterzijde. Het pand is gebouwd van rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak, waarvan de nok evenwijdig loopt aan de openbare weg. Het dak is gedekt met gesmoorde en rode Tuile-du-Nord pannen die in een motief zijn gelegd. Het dak van het woonhuis heeft aan beide zijden een schoorsteen, Het zadeldak van de aanbouw, dat haaks op de openbare weg staat, heeft een forse schoorsteen in de nok. In het dakvlak bevinden zich twee kleine dakramen. Achter deze aanbouw ligt een bakhuisje dat door een muur met het woonhuis is verbonden. Het zadeldak loopt evenwijdig met de openbare weg en is gedekt met Tuile-du-Nord en muldenpannen. In de nok bevindt zich een forse schoorsteen. De gevels hebben een zwart gepleisterde plint.

 

Aanvullende omschrijving

Hoofdgebouw. Voorgevel. De voorgevel van het hoofdgebouw bestaat uit twee gevelvlakken gescheiden en beëindigd met een liseen. In elk gevelvlak bevinden zich twee openslaande vensters met in de bovenlichten decoratief glas- in lood. De vensters hebben allen voorzetramen. De vensters worden aan de onderzijde afgesloten met een hardstenen, gele lekdorpel. Onder deze lekdorpel is een strook siermetselwerk aangebracht. Aan de bovenzijde wordt de vensteropening afgesloten met een gepleisterde band die overgaat in een getande kordonlijst. Boven de gepleisterde band van de vensters bevinden zich segmentbogen. In de gevelvlakken bevinden zich ter hoogte van de lekdorpels ventilatieopeningen. De voorgevel wordt afgesloten met een bakgoot op houten klossen. Linkerzijgevel De linkerzijgevel is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar.

Rechterzijgevel Op maaiveldniveau bevinden zich, gedeeltelijk inj plint, twee kleine segmentboogvormige vensters voorzien van tralies die de kelder markeren met hierboven een getralied venster van de opkamer. Voorts bevinden zich op de verdieping twee vensters. De vensters hebben evenals de voorgevel een gele lekdorpel, een gele latei en een segmentboog. Over de gevels zijn ankers zichtbaar en deze worden afgesloten met een dakoverstek. Aanbouw aan de rechterachterzijde. De rechterzijgevel en de achtergevel van de aanbouw zijn blind. Bakhuisje. De rechterzijgevel van het bakhuisje is blind en wordt afgesloten met een dakoverstek met boeiboord en windveer. In de achtergevel bevindt zich een raam en wordt afgesloten met een dakoverstek. Schuur. De schuur aan de linkerzijde van het hiervoor beschreven deel van het complex is gebouwd van rode baksteen met een zwart gepleisterde plint en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak evenwijdig aan de openbare weg, dat gedekt is met rode muldenpannen. Aan de achterzijde is de schuur uitgebouwd onder een lessenaarsdak. In de voorgevel bevinden zich negen opgeklampte toegangsdeuren onder een segmentboog. Deze gevel wordt afgesloten met een mastgoot. De linker en rechterzijgevel hebben een topgevel die met een rollaag is afgedekt. Onder de top bevindt zich een halfrond venster. In de linkerzijgevel bevinden zich drie segmentboogvormige toegangen. In de rechterzijgevel bevinden zich enkele segmentboogvormige toegangen.

 

Kadastrale gegevens

I,I963,964

Kruisweg 0
Monumentennummer: 06.02 Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Begraafplaats die ten opzichte van de omgeving verhoogd is aangelegd en bestaat uit een door hagen omzoomd terrein met meerdere toegangen. Een toegang ligt aan de Lepelstraatseweg en wordt gevormd door een ijzeren hek. Een tweede toegang ligt aan de Kruisweg die wordt gevormd door een ijzeren hek dat is opgehangen aan twee gemetselde kolommen. Direct achter de toegang vanaf de Kruisweg is een eenlaags baarhuisje gebouwd van rode baksteen met een zadeldak met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen, De toegang tot het huisje wordt gevormd door een rondboogvormige opening met opgeklampte deuren. Voorts is de begraafplaats gedeeld door midden en zijpaden bestraat met rode klinkers. Op de begraafplaats bevindt zich in de centrale as een kruisbeeld en diverse graven van voor 1940. Ook refereert het bordje aan het hek aan de Lepelstraatseweg naar oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Op de begraafplaats zijn ook enkele belangrijke personen begraven die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Lepelstraat en kent de begraafplaats een totaal monument met graven van de watersnood uit 1953. Verdeeld over de begraafplaats komen diverse boomsoorten voor die het karakter van deze plek ondersteunen.

 

Aanvullende omschrijving

Kadastrale gegevens

Polderweg 1-1a
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Omschrijving van het monument Langgevel boerderij, gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw (volgens een gevelsteen is de eerste steen gelegd door Martin Dankers op 1 juni 1881) en bestaande ut een woon- en stalgedeelte. Het complex is gescheiden van de openbare weg door een tuin met haag en bereikbaarheid via een oprijlaan. De boerderij bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat haaks op de weg staat. Het woongedeelte is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en de stal met donkere kunststenen pannen. Het zadeldak is aan de voorzijde ingeklemd tussen een tuitgevel die is afgewerkt met een gemetselde rollaag. De boerderij is gebouwd van rode baksteen in kruisverband. Voor de rechterzijgevel bevinden zich een rij leilinden. Voorgevel De voorgevel is ter hoogte van de begane grond blind en heeft op verdiepingsniveau een vierruits schuifvenster met strekkenlaag en lekdorpel. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Aanvullende omschrijving

Linkerzijgevel In de linkerzijgevel ter hoogte van het woongedeelte bevinden zich op maaiveld niveau een kelderraam waarboven een zesruits schuivenster. Deze markeren de kelder met opkamer. Links van dit venster bevindt zich de toegang die wordt gevormd door een opgeklampte deur met een gedeeld bovenlicht en voorts een zesruitsvenster. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en kunnen worden geblindeerd met rolluiken. De gevel wordt afgesloten met een muizentand en een bakgoot. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. In het uitspringende deel van de stal (haaks op de weg) is een klein ongedeeld venster aangebracht. In de stal bevinden zich een klein venster, een rondboogvormige toegang met ellipsboog en twee opgeklampte deuren en tenslotte een driedelig kunststenen stalraam. De gevel wordt afgesloten met een muizentand en een mastgoot. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. Rechterzijgevel De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint. Ter hoogte van het woongedeelte bevinden zich twee zesruits schuifvensters. Rechts van dit venster bevindt zich de toegang die wordt gevormd door een opgeklampte deur met een gedeeld bovenlicht en voorts een zesruits schuifvenster. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en kunnen worden geblindeerd met rolluiken. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot. Naast de toegangsdeur is de gevelsteen geplaatst. In het stalgedeelte zijn twee rondboogvormige gevelopeningen dichtgemetseld en zijn hierin een kunststenen driedelig venster geplaatst. Tussen deze gevelvlakken en aan de rechterzijde van de gevel is eveneens een driedelig kunststenen stalraam geplaatst. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet te zien.

Kadastrale gegevens

Polderweg 6
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Woonhuis met aanbouw aan de rechterzijde en varkenshok dat vanaf de openbare weg bereikbaar is via een oprijlaan met toegangshek en kolommen waarop de naam van het pand is vermeld: �� Water Kant��. Het pand wordt omringd door groen. Het pand is gebouwd aan het einde van de 19de eeuw van rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een tussen twee tuitgevels met schoorsteen ingeklemd zadeldak dat gedekt is met kunststenen leien in rijendekking. Het pand heeft een gepleisterde fries en een geprofileerde bakgoot op sierconsoles. Voorgevel Deze gevel heeft een midden risaliet en lisenen die voorzien zijn van gepleisterde speklagen. De vijf gevelopeningen in de voorgevel zijn segmentboogvormig, voorzien van een gepleisterde omlijsting en een akroterie. In de risaliet bevinden zich de voormalige toegang die bestaat uit een hardstenen stoep met twee hardstenen sierelementen, een deur waarvan de vier panelen thans met glas bezet zijn en een gedeeld getoogd bovenlicht. Rechts van de deur bevindt zich een gevelsteen. Aan weerszijden van de deur bevinden zich vier T-schuifvensters met een hardstenen lekdorpel waaronder een strook sierpleisterwerk. Alle vensters kunnen worden geblindeerd met houten rolluiken. Boven de risaliet bevindt zich in het dakvlak een dakkapel met zadeldak, een samengesteld kozijn en aan beide zijden een voluut.

 

Aanvullende omschrijving

Linkerzijgevel De linkerzijgevel heeft zowel aan de voor- als aan de achterzijde een segmentboogvormig half raam met een hardstenen lekdorpel. De vensters kunnen worden geblindeerd met een rolluik. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een segmentboogvormig T-schuifvenster met een hardstenen lekdorpel. Deze gevel is een tuitgevel die wordt afgesloten met een rollaag en een schoorsteen. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. Rechterzijgevel Tegen de rechterzijgevel is de aanbouw gebouwd. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een segmentboogvormig gevelopening met een venster met een hardstenen lekdorpel. Het venster kan worden geblindeerd met een rolluik. Deze gevel is een tuitgevel die wordt afgesloten met een rollaag en een schoorsteen. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. Achtergevel In de achtergevel bevindt zich in een segmentboogvormige gevelopening een paneeldeur met een gedeeld bovenlicht. Aan weerszijden van deze toegang bevinden zich vier segmentboogvormige T-schuifvensters met een hardstenen lekdorpel. De vensters kunnen worden geblindeerd met rolluiken. De gevel wordt afgesloten met een gepleisterde architraaf en een bakgoot. In het dakvlak boven deze gevel zijn in 1993 twee dakkapellen gebouwd. Aanbouw aan de rechterzijde De aanbouw heeft een zadeldak dat gedekt is met kunststenen leien in rijndekking. Het dak loopt evenwijdig met de weg. De voorgevel van de aanbouw is net als het woonhuis gebouwd in rode baksteen in kruisverband en wordt afgesloten met een gepleisterde gevellijst en een bakgoot. In de voorgevel bevindt zich in een segmentboogvormige opening met dubbele deur met bovenlicht. Rechts daarvan een klein ongedeeld venster. Tenslotte een segmentboogvormig schuifvenster met in het onderraam een tweeruits roedenverdeling. Op de gevel zijn enkele muurankers zichtbaar. De linkerzijgevel is tegen het woonhuis gebouwd. In de achtergevel bevinden zich twee toegang met paneeldeur. Voorts bevinden zich in deze gevel tussen beide deuren een segmentboogvormige gevelopening met een T-venster. In de rechter gevelopening is een venster met een kalf en openslaande ramen aangebracht. De onderdorpel van dit venster ligt verhoogd ten opzichte van de linker gevelopening. Dit zou kunnen duiden op (wellicht in het verleden) de aanwezigheid van een kelder.

Kadastrale gegevens

Slotweg 7
Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Hoeve 't Slot nabij de plaats waar vroeger het slot van Halsteren stond. Tot twee woonhuizen verbouwde boerderij onder met pannen belegd zadeldak tussen zij-topgevels; zesdelige empire schuiframen en luiken; ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. De gevels gepleisterd. Omstreeks 1840.

Aanvullende omschrijving

Hoeve 't Slot nabij de plaats waar vroeger het slot van Halsteren stond. Tot twee woonhuizen verbouwde boerderij onder met pannen belegd zadeldak tussen zij-topgevels; zesdelige empire schuiframen en luiken; ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. De gevels gepleisterd. Omstreeks 1840.

Kadastrale gegevens

Slotweg 9
Monumentennummer: 06.06 Lepelstraat

Architect

Bouwstijl

Redengevende omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderende voormalige boerderij, thans woonhuis met praktijkruimte in gebruik die in 1970 en 1990 zowel intern als extern gewijzigd is, maar vermoedelijk een oudere kern heeft (19de eeuws) In 1990 zijn vensters in de eindgevels toegevoegd, dakkapellen aangebracht en is de roedenverdeling gereconstrueerd naar een ontwerp van Weys architecten. Het pand bestaat uit drie bouwmassa. Een woonhuis, met aanbouw en vrij gelegen bouwdeel. Het woonhuis en de aanbouw bestaan uit een begane grond en een zolderverdieping en de vrij gelegen aanbouw uit een bouwlaag onder een zadeldak. Alle daken zijn gedekt met gesmoorde kruispannen. Het hoofdgebouw, de aanbouw en het bijgebouw zijn gebouwd in gele baksteen in kruisverband. Vanaf de openbare weg is slechts de voorgevel(westgevel) zichtbaar.

Aanvullende omschrijving

Hoofdgebouw Voorgevel(westgevel) De voorgevel van het hoofdgebouw heeft een symmetrische indeling en wordt afgesloten met een bakgoot die rist op sierconsoles met daaronder een geprofileerde architraaf en een gepleisterde fries. De entree met bovenlicht bevindt zich in het midden van de gevel en wordt afgesloten door geprofileerde gepleisterde omlijsting. Aan weerszijden van de netree twee getoogde zesruits schuifvensters. Aan de onderzijde bevindt zich een houten lekdorpel. De gevelopeningen worden aan de bovenzijde afgesloten met een segmentboog. In het dakvlak bevinden zich twee dakkapellen met een plat dak en vensters met vierruits roedenverdeling. Daarboven bevinden zich twee kleine dakramen. Linker- en rechterzijgevel De zijgevels zij tuitgevels die worden afgesloten met een gepleisterde lijst en ion de top een schoorsteen. Op de begane grond van de linkerzijgevel bevindt zich een venster. Op de verdieping bevindt zich in de linkerzijgevel een segmentboogvormig venster met een gedeeld draairaam. De gevelopening heeft aan de onderzijde een lekdorpel. Voorts is aan deze zijde de aanbouw gebouwd. Overige gevels De overige gevels zijn vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Aanbouw In de voorgevel bevinden zich twee toegangen met deur en bovenlicht, twee schuifvensters en enkele rondboogvormige stalramen, De gevel wordt afgesloten met een gepleisterde lijst met architraaf en een mastgoot op ijzeren steunen. In het dakvlak bevinden zich diverse nieuwe dakramen en in de nok een schoorsteen. Bijgebouw In de voorgevel bevinden zich enkele vensters en stalramen. In de linkerzijgevel is een stalraam zichtbaar. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot. De overige gevels zijn niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

 

Kadastrale gegevens

I1387